1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Franse keuken
  5. Coq au vin

Coq au vin

  • Frans, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 05-11-2001

Ingrediënten 6 personen


* 50 gr boter
* 150 gr mager ontbijtspek
* 1 kip van 1-1/2 a 2 kg (in stukken gehakt)
* zout, peper
* 25 sjalotten
* 200 gr champignons
* 1/2 dl marc de bourgogne of cognac
* 1 el bloem
* 1 fles rode wijn (b.v. beaujolais)
* 2 tenen knoflook (geplet)
* 1 bouquet garni van:
2 takjes tijm
2 stelen perselie
1 blaadje laurier
1 stengel bleekselderij
3 el fijn gesneden peterselie



Marc de bourgogne is een eau-de-vie, letterlijk 'levenswater', gemaakt van de 'koek' die na het persen overblijft van de druivenschillen (de 'marc'). Eaux-de-vie zijn droge alcoholische dranken met een alcoholpercentage van 40-45 %. Ze worden niet alleen van wijn gemaakt (zoals cognac en armagnac), maar ook van diverse vruchten (poire williams, kirsch, mirabelle). Oorspronkelijk zijn de eaux-de-vie kleurloos, maar als ze in houten vaten rijpen, krijgen ze die goudgele kleur die we van cognac kennen. Eaux-de-vie gemaakt van geperste druivenschillen heten in Frankrijk marc, gevolgd door de naam van de druif of wijnstreek, bijvoorbeeld marc de gewurztraminer, marc de champagne. In de Bourgogne wordt vaak marc gebruikt in deze coq au vin; je kunt de marc eventueel vervangen door cognac, maar ook zonder deze sterke toevoeging smaakt de coq au vin heerlijk.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Boter verhitten en de plakjes spek krokant
bakken - uit de pan nemen. Stukken kip
met peper en zout inwrijven en rondom
bruin bakken. Kip uit de pan nemen en de
hele uitjes en champignons (als ze groot
zijn halveren) lichtbruin bakken. Ui en
champignons ook uit de pan nemen.
Het braadvet op 3 el na uit de pan schenken.
Nu alles weer in de pan terugdoen en de
marc in een pollepel doen en aansteken,
over het gerecht gieten. De bloem over de
kip strooien en 2 minuten meebakken.
De wijn in een steelpan verwarmen en over
de kip schenken. Alles aan de kook brengen
en knoflook en bouquet garni toevoegen.
De kip op het gas (of in de oven op 100
graden) 2 uur sudderen. Haal dan alles
uit de pan en verwijder bouquet garni.
Hou de kip warm in de folie. Laat de saus
indampen en voeg eventueel zout en peper toe
en doe er allesbinder bij.
Doe de kip in een grote wijde schaal en
giet de hete saus erover.

Serveertip

Bestrooi het gerecht met peterselie en serveer met knoflookcroutons. Rooster daarvoor dunne plakjes stokbrood in de oven (200 graden) lichtbruin. Het brood na het roosteren met knoflook inwrijven en met olijfolie bestrijken.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van europa-recepten


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van europa-recepten
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top