
500 gram rijst
200 gram varkens- of kippenvlees in blokjes
zonnebloemolie om te bakken
3 geklutste eieren
evt. 50 gram garnalen (hoeft niet mag wel
150 gram mager gerookt spek in reepjes
150 gram magere ham in blokjes
1 prei in ringen gesneden
2 grote uien gesneden (in niet te kleine stukjes
4 teentjes knoflook fijngehakt
En naar smaak: lombok of sambal oelek, trassi en zout
En als je de nasi opbakt een klein beetje maggi (flesje)
Wok
Dit is de beroemde nasi goreng van de Koninklijke Marine.
Gebruik een uitstekende kwaliteit droogkokende rijst, anders loop je de kans dat de nasi nat en klef wordt en zich slecht laat bakken.
Kook de rijst gaar en droog.
Van de geklutse eieren omeletten bakken en in reepjes snijden.
Het vlees bestrooien met zout en peper.
Verhit een beetje olie in de wok en bak het varkensvlees of kippenvlees krokant en schep het uit de olie.
Bak nu de in reepjes gesneden gerookt spek krokant en deponeer dit naast het gebakken vlees.
Bak de gesneden uien in dezelfde olie en laat deze na het uitscheppen uitlekken in een kopje of kommetje.
Verwijder nu een groot deel van de olie uit de wok maar zorg dat er ca. 2 eetlepels achterblijven.
Nu bak je de knoflook en een beetje trassi tesamen in dezelfde olie en voeg de gekookte rijst toe.
Onder voortdurend roeren bak je de rijst op een niet te hoog vuur. De rijst krijgt al een beetje kleur. Voeg nu een theelepeltje sambal oelek en een klein beetje maggi toe.
Voeg eventueel naar smaak wat zout toe.
Voeg nu het varkens- of kippenvlees toe met de uitjes zet het vuur op een laag pitje en bak het vlees even mee. Meng nu de ham en de reepjes ei onder de nasi en als goed in de rijst is verdeeld de in ringetjes gesneden prei ( evt. de garnalen) erbij.
Vergeet niet om tijdens het bakken wat maggi toe te voegen omdat dit een extra lekkere smaak geeft.
Nu is de nasi klaar.
In plaats van reepjes omelet kan je ook een
spiegeleitje bakken.
Op tafel erbij: kroepoek, gesneden augurkjes, gesneden komkommerschijfjes en in plakjes gesneden tomaat.
Drink er een lekker koud biertje bij of gekoeld water met een ijsklontje.
Vergeet de sambal niet.
WEDDEN DAT HET HEERLIJK SMAAKT!!!!!
Mjammie68 26-11-2020
Al een aantal malen gemaakt. Echt heerlijke nasi.
rogerderooij 07-11-2019
Heeeeerlijk, alleen heb ik een nasi pakket erbij gedaan omdat we van lekker veel groenten houden. Dit is een blijvertje!! <3
Connie1971 10-12-2017
Net gegeten en echt heel lekker Ik heb er wel wat meer groente bij gedaan en geen maggie (ben niet zo van de maggie)
Raoul_Emanuels434 26-07-2016
lekker gerecht, jammer dat het op de "niet-exotische" manier is bereid.
sjakie72 15-04-2016
Marine nasi ? Als oud Marine kok heb ik hier well wat aanmerkingen op dit recept.
Ten eerste : stukje trassi oplossen, spek, uien en de rest van de kruiden ( knoflook, ketoenbar, djahe ) en de
sambal oelek aan fruiten. daarop de droge witte rijst.
wat zout en wat maggie (evt wat ketjap) goed door
scheppen en even laten bakken ( tot de rijst springt in de pan) . de reepjes ham en omelet en de prei erop en goed door scheppen en dan nog even mee bakken en klaar is kees. Lekker met een spiegel ei en atjar en kroepoek
.