Hachee met (wild)zwijn
- Duits, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Een traditioneel gerecht uit de Duitse
wildkeuken. Je kunt het gerecht ook
samenstellen met gefokt varkensvlees.
Neem er dan de ontbeende halskarbonaden
van een scharrelvarken voor. Voor de hachee
met wild zwijn neemt men in Duitsland
en Oostenrijk meestal het vlees van wilde
zwijnen die tussen de zes en acht maanden
oud zijn. Ik raad je aan de Duitsers en
Oostenrijkers daarin niet te volgen.
De smaak van het vlees van wilde zwijnen
wordt na vijf tot zes maanden sterker en
is niet altijd aangenaam. Ook de uien en
het knoflook die in het gerecht worden
verwerkt kunnen daaraan niets veranderen
(verdoezelen). Kies bij voorkeur het
vlees van een zwijntje dat niet veel ouder
dan vier maanden is en dan nog het liefst
van de achterbout. Overigens kun je het
gerecht ook bereiden met het vlees van
gefokte varkens. De in stukjes gesneden
uitgebeende halskarbonaden lenen er zich
uitstekend voor.
Ingrediënten 4 personen
400-500 gram (ontbeend) wild zwijnsvleeszout en peper uit de molen
40 gr boter
2 el olijfolie
750 gr uien, in smalle ringen
2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt
2 el bloem, gezeefd
2 tl milde paprikapoeder
3 dl groenten- of wildbouillon
2 dl rode wijn
1 takje verse tijm
1 laurierblad 'bestoken' met 3 kruidnagels
3 el fijngehakte peterselie
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 465,09 kcal |
Koolhydraten | 31,18 g |
Eiwitten | 9,47 g |
Vetten | 26,56 g |
Voorbereiding
Maak het vlees droog met keukenpapier en
snij het in blokjes. Strooi er zout en
peper over.
Bereidingswijze
Verhit een pan of wok en laat boter en
olie heet worden. Wacht tot het schuim
van de boter grotendeels is weggetrokken.
Bak het vlees, onder regelmatig roeren
en omscheppen, niet veel langer dan 3
minuten. Schep de uien erdoor en strooi
de knoflook erover. Laat alles nogmaals,
onder voortdurend roeren en omscheppen,
niet veel langer dan 3 minuten bakken.
Strooi daarna bloem en paprikapoeder over
de inhoud van de pan. Schep alles enkele
malen om. Voeg de bouillon en de wijn toe.
Breng alles, onder voortdurend roeren,
tot aan het kookpunt. Schik tijm en
laurierblad tussen het vlees en de uien.
Temper de warmtebron en leg het deksel op
de pan. Laat alles in ca. 90 minuten
zachtjes gaar stoven. Neem tijm en
laurierblad weg. Proef de saus en voeg
eventueel nog wat zout en/of peper toe.
Schep de helft van de peterselie door
het gerecht.
Presentatie:
Doe alles over in een voorverwarmde schaal.
Strooi de rest van de peterselie er over.
Geef er gekookte, eventueel gegratineerde,
aardappelen of warm en knapperig, zelf
afgebakken, stokbrood bij.
Een salade smaakt hier prima bij.
Serveertip
Ik heb dit recept niet zelf bedacht,
maar overgenomen van het web. Helaas de
bron niet genoteerd.