Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. zure karbonade

zure karbonade

Door: bjazet

  • Nederlands
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 26-10-2001

Ingrediënten







Recept voor karbonade in het zuur




Lang geleden, dat wil zeggen voor de oorlog, maakte ik vaak karbonade in het zuur.
Helaas ben ik later het recept kwijt geraakt, maar mijn dochters die inmiddels al lang getrouwd zijn, vragen er nog regelmatig naar. Ik weet nog wel dat ik eerste klas vlees gebruikte en niet van die dunne flinterdingen. De karbonades werden bewaard in een Keulse pot, maar hadden geen lang leven.
Kunt u mij helpen aan dit recept.






Het recept voor karbonade in het zuur past aardig in dit jaargetijde. In vroeger jaren gold het in deze contreien als een lekkernij die wel werd gegeten op oudejaarsavond en misschien is dat hier en daar nog wel zo.
In het boekje ?Nederlandse Streekrecepten?van Cecile Thijssen vonden wij het
volgende recept, dat volgens de schrijfster afkomstig is uit Overijssel.
U heeft nodig: 4 ribkarbonades, zout, peper, ? liter azijn, 4 dl. Bouillon, 1 flinke ui, ongeveer 15 witte peperkorrels, 5 blaadjes laurier, 6 kruidnagels, 5 blaadjes witte gelatine.
Bestrooi de karbonade met zout en peper en laat deze afgedekt op een koele plaats staan.
Breng de azijn met de bouillon, de gesneden ui, de peperkorrels, de blaadjes laurier en de kruidnagels aan de kook.
Laat dit mengsel even trekken.

Leg nu de karbonades erin en laat ze ongeveer een kwartier zachtjes meekoken. Mochten de karbonades wat dik zijn uitgevallen, neem dan 5 minuten extra.
Haal de karbonades uit het vocht. Los in het vocht de geweekte en uitgeknepen blaadjes gelatine op en leg de karbonade er weer in. Laat de karbonades in het vocht koud worden.
Serveer ze koud met iets van het gebonden vocht erbij.
Over bewaren in een Keulse pot vertelt Cecile Thijssen niets, maar het klopt zeker dat men vroeger vlees in het zuur bewaarde, onder azijn in een Keulse pot.
De houdbaarheid werd daardoor zo?n acht weken verlengd. Bij langer bewaren raakt het vlees door het zuur aangetast en wordt het onsmakelijk.



Ontdek meer:



Deel dit recept

Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van bjazet
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top