1. Home
  2. Recepten
  3. Voorgerecht
  4. Scandinavische keuken
  5. Kreeften-groentenaspic

Kreeften-groentenaspic

  • Scandinavisch, Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 22-10-2001

Ingrediënten 4 personen


1 kreeft; gekookt
2 tomaten
1/4 prei
2 artisjokken
citroen
1 liter kreeftenfond
1 deciliter eiwit; tot 1 1/2 dl
1/2 deciliter gepureerde groenten; zoals
wortel
bleekselderij
ui
venkel
3 eetlepels sauterne-wijn
2 theelepels cognac
zout
cayenne peper
16 blaadjes gelatine per liter bouillon; *zie opmerking
----ter garnering----
bloemkoolcreme; zie recept
rode kaviaarVoorgerecht Nobeldiner 1996. Met dank aan Tabitha

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

*gelatineblaadjes zijn kleiner in Zweden, ong. de helft zo groot, schat ik. Voor Nederlandse gelatine geldt dan zo'n blaadje of 7-8 per liter.

De aspic wordt opgediend op een bed van slabladeren en met wat gepureerde bloemkoolscreme en rode kaviaar erop. Er wordt 4-granennobelbrood bij geserveerd. Het is belangrijk alle ingredienten goed af te proeven voor de bouillon erover te gieten.

1. Eerst dient de fond geklaard te worden. Aan de kook brengen, volledig af laten koelen en vervolgens het vet eraf scheppen. De koude bouillon in een pan gieten. Eiwit opkloppen en door de fond roeren. De gepureerde groenten door de fond roeren.

2. Breng de fond langzaam aan de kook. Met een houten lepel over de bodem van de pan roeren, zodat het eiwit goed door de fond wordt geroerd. Terwijl de fond warmer wordt verzamelen de eiwit en andere onzuiverheden zich aan de oppervlakte. Verwijder deze met een lepel en zeef de bouillon 2 keer.

Bereidingswijze

3. Breng de fond nogmaals aan de kook en afschuimen. Op smaak brengen met sauterne-wijn, cognac, zout en wat cayennepeper.

4. Meet de uiteindelijk hoeveelheid fond en voeg zoveel gelatineblaadjes toe als nodig (evt. eerst laten weken). Roer de gelatine door de hete bouillon, zodat het oplost. Af laten koelen, de bouillon dient zo koud mogelijk, maar niet stijf, te zijn als ze over de kreeft en groenten wordt gegoten.

5. Maak de kreeft schoon en droog het goed af om alle eiwitten weg te halen. In 1cm grote stukken snijden.

Serveertip

6. Tomaten pellen en de pitten verwijderen. In 1 cm grote stukken snijden.

7. Prei in 1 cm grote stukken snijden. Een minuut in flink heet water leggen en met koud water afspoelen. Uit laten lekken.

8. Artisjokken schoonmaken: bladeren afknippen en de baard verwijderen. Inwrijven met citroen en 6-7 minuten in flink gezouten water koken. In stukken snijden.

9. Verdeel de kreeft over 4 1-persoonsvormen. Doe dit ook met de tomaat, prei en artisjokstukken. Giet de bouillon erover en zet ze zo koud mogelijk weg.

10. Laat de vormen een hele nacht in de koelkast staan. Doop ze vervolgens in heet water om de aspic los te maken en keer ze om op 4 borden op een bed van slabladeren. Serveren met bloemkoolscreme en rode kaviaar.

Voor 4 personen

? 2001 SvD Nobeldiner 1996


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van scandinavie


Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van scandinavie
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top