rode kool met appels

  • Nederlands, Bijgerecht
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 21-10-2001


Een bekend gerecht in een eigentijds jasje. Minder gekruid dan voorheen toen vooral de specerijen de smaak van de rode kool (te) sterk beinvloedden.
Rode kool is vrijwel het gehele jaar door verkrijgbaar. Toch beschouwen we in ons land de rode kool als een typische herfst- en wintergroente. In Frankrijk daarentegen wordt rode kool, net als zuurkool, graag 's-zomers gegeten.

Vroeger werden er naast appels ook wel rozijnen en/of krenten in de rode kool verwerkt. Dat doet men niet of nauwelijks meer. Ook de kruiderij is wat minder opvallend dan in de tijd van onze (over)grootmoeders die vrij royaal omsprongen met peperkorrels, kruidnagelen en kaneel.
Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 middelgrote rode kool ca. 1.4 kg - zout - 6 zwarte peperkorrels - licht gekneusd - 6 kruidnagels - 1 pijpje (ca. 5 cm.) kaneel - 1 klein laurierblad - 1 grote ui, gesnipperd - 2 zure appels, in kleine stukjes gesneden - 40 gr. boter - 30 gr. suiker.
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Snijd hem in vieren en neem de delen van de stronk eruit weg. Schaaf of snijd de kool in smalle reepjes.

Breng in een pan met dikke bodem 3 deciliter water aan de kook. Voeg zout, peperkorrels, kruidnagels, kaneel en laurierblad toe. Schep de rode kool er door en wacht tot alles aan de kook is gekomen. Voeg ui en appels toe. Temper de warmtebron. Leg het deksel op de pan.

Bereidingswijze

Laat de rode kool in ca. 15 minuten zachtjes (beet)gaar koken. Schep de kool van tijd tot tijd even om. Neem na 10 minuten het deksel van de pan waardoor het in de pan aanwezige vocht zoveel mogelijk kan verdampen. Giet een eventueel restant af. Voeg daarna boter en suiker toe. Schep alles om en laat alles dan nog 3 4 minuten zachtjes stoven. Verwijder voor het opdienen het kaneelpijpje, laurierblad en zoveel mogelijk kruidnagelen en peperkorrels.

Serveertip

De appels kunnen worden vervangen door (appel- of cider)azijn. Voeg per aangegeven appel 1.5 eetlepel azijn aan het kookwater toe.
Dien de rode kool op in een voorverwarmde schaal. De rode kool smaakt goed bij gestoofd rundvlees, Hollandse hachee en bij vrijwel alle wildgerechten.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Donata1 avatar
Donata1 28-04-2015

Heerlijk!! Ik woon in Ecuador, en zelfs de ecuadorianen aan tafel vonden het anders en lekker.

MamaSas76 avatar
MamaSas76 22-09-2014

Mijn dochter vindt dit de lekkerste rode kool die ze ooit heeft gegeten. Ik had er nog een flinke schep appelstroop doorheen geroerd. Prima gelukt en lekker snel klaar.

mobiel_1381557906 avatar
mobiel_1381557906 12-10-2013

Het is inderdaad een heerlijk recept!Ook in kleinere hoeveelheden is het recept bruikbaar. We hadden een zak gesneden rode kool (500 gr). We hebben een half kaneelpijpje gebruikt, 1 appel, 3 kruidnagels en maar een paar schepjes suiker en wat minder boter. De rest van het recept hebben we aangehouden. Heerlijk! Aanrader

bliet avatar
bliet 15-09-2011

helemaal eens, we hebben gesmuld! tip; een hele rode kool is erg veel, je kunt de bereide rode kool prima invriezen en max. 3 maanden in de diepvries bewaren!

margavk avatar
margavk 31-10-2010

heb dus nog nooit zo lekker rode kool gegeten,een dikke 10!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten