1. Home
  2. Recepten
  3. Groente
  4. Kool
  5. Rode kool
  6. rode kool met appels

rode kool met appels

  • Nederlands, Bijgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 21-10-2001

Ingrediënten 4 personen


1 middelgrote rode kool ca. 1.4 kg - zout - 6 zwarte peperkorrels - licht gekneusd - 6 kruidnagels - 1 pijpje (ca. 5 cm.) kaneel - 1 klein laurierblad - 1 grote ui, gesnipperd - 2 zure appels, in kleine stukjes gesneden - 40 gr. boter - 30 gr. suiker.Een bekend gerecht in een eigentijds jasje. Minder gekruid dan voorheen toen vooral de specerijen de smaak van de rode kool (te) sterk beinvloedden.
Rode kool is vrijwel het gehele jaar door verkrijgbaar. Toch beschouwen we in ons land de rode kool als een typische herfst- en wintergroente. In Frankrijk daarentegen wordt rode kool, net als zuurkool, graag 's-zomers gegeten.

Vroeger werden er naast appels ook wel rozijnen en/of krenten in de rode kool verwerkt. Dat doet men niet of nauwelijks meer. Ook de kruiderij is wat minder opvallend dan in de tijd van onze (over)grootmoeders die vrij royaal omsprongen met peperkorrels, kruidnagelen en kaneel.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Snijd hem in vieren en neem de delen van de stronk eruit weg. Schaaf of snijd de kool in smalle reepjes.

Breng in een pan met dikke bodem 3 deciliter water aan de kook. Voeg zout, peperkorrels, kruidnagels, kaneel en laurierblad toe. Schep de rode kool er door en wacht tot alles aan de kook is gekomen. Voeg ui en appels toe. Temper de warmtebron. Leg het deksel op de pan.

Bereidingswijze

Laat de rode kool in ca. 15 minuten zachtjes (beet)gaar koken. Schep de kool van tijd tot tijd even om. Neem na 10 minuten het deksel van de pan waardoor het in de pan aanwezige vocht zoveel mogelijk kan verdampen. Giet een eventueel restant af. Voeg daarna boter en suiker toe. Schep alles om en laat alles dan nog 3 4 minuten zachtjes stoven. Verwijder voor het opdienen het kaneelpijpje, laurierblad en zoveel mogelijk kruidnagelen en peperkorrels.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

De appels kunnen worden vervangen door (appel- of cider)azijn. Voeg per aangegeven appel 1.5 eetlepel azijn aan het kookwater toe.
Dien de rode kool op in een voorverwarmde schaal. De rode kool smaakt goed bij gestoofd rundvlees, Hollandse hachee en bij vrijwel alle wildgerechten.Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van fridaberk


Reacties (5)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van fridaberk
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top