koolraap met aardappelen en kaas

  • Nederlands, Ovenschotel
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 21-10-2001

Koolraap behoorde vroeger tot een veel gegeten groentensoort. De rapen hebben een vuil-gele kleur die bij het koken oranje wordt. Het is een echte bewaargroente waarvoor de belangstelling in de vorige eeuw vrijwel geheel verdwenen was. Sinds de koolraap schoongemaakt en in blokjes of reepjes gesneden in supermarkten en bij de groentenspecialisten wordt aangeboden wordt er steeds meer van verkocht.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
750 gr. koolraap - in blokjes of reepjes gesneden - 750 gr. aardappelen (geen afkokers) in blokjes of reepjes gesneden - zout - 1.25 dl creme fraiche - 1.25 dl groentenbouillon of eenvoudige droge witte wijn - zoals Chardonnay (Jardin de la France) -125 gr. fijngeraspte oude Goudse kaas.
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Zet koolraap en aardappelen, elk apart, op met een flinke bodem kokend water waaraan zout is toegevoegd. Laat de koolraap 12 - 15 minuten en de aardappelen 10 - 12 minuten koken. Laat koolraap en aardappelen in een vergiet uitlekken, afkoelen en zoveel mogelijk opdrogen.
Roer in een kom creme fraiche en bouillon of wijn door elkaar. Voeg 3 eetlepels geraspte kaas, een mespuntje zout en wat peper toe.

Bereidingswijze

Schep in een kom koolraap en aardappelen luchtig door elkaar. Schep de helft van de resterende geraspte kaas er door. Doe alles over in een beboterde ovenvaste schaal. Schenk het mengsel van creme fraiche en bouillon of wijn er zo gelijkmatig mogelijk over. Bestrooi alles met de rest van de geraspte kaas.

Plaats de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven (200C) . Laat in ca. 35 minuten een fraai goudbruin korstje op het gerecht bakken.

Serveertip

Dien het gerecht in de ovenschaal op. Geef er een tomatensalade met bosuitjes bij.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

moniquek1 avatar
moniquek1 05-03-2018

Heb vandaag je koolraap recept gemaakt ik vond hem erg lekker en ga het zeker vaker maken.Was een groente die ik zelf nog nooit gekookt heb.

ggiea avatar
ggiea 09-10-2015

Ik heb het recept bewaard, ben benieuwd, het is weer eens wat anders.Groeten en bedankt. Agnes

anita07 avatar
anita07 10-12-2002

Ik heb nog nooit koolraap gegeten. Woon in Spanje en zie deze knollen hier ook in de schappen liggen. Ik ga dit recept beslist proberen. Reactie volgt nog. Anita

lepelaar avatar
lepelaar 25-01-2002

hier zocht ik naar, Koolraap anders. Bedankt, ga het uitproberen Erik

devilwoman avatar
devilwoman 29-10-2001

Dit neem ik mee Frida, niet voor mezelf (ik houd niet van koolraap) maar voor m'n vriendin die is er dol op. Bedankt meis. Anne

aardbol avatar
aardbol 28-10-2001

We hebben hem gemaakt en gegeten en vonden hem erg lekker, we houden hem er in hoor bedankt. Jacolien.

c_van_s avatar
c_van_s 24-10-2001

lekker meis, ik neem het mee, vroeger hield ik veel van koolraap, maar ik heb het al in geen eeuwen gegeten ! Carla

aardbol avatar
aardbol 23-10-2001

Hoi, heb het recept meegenomen en als we het gegeten hebben krijg je wel de sterren. Koolraap eten wij best wel regelmatig maar dan gewoon gekookt. Dit lijkt mij heel lekker. Groetjes.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten