Kabeljauw- en preitaart
- Frans, Voorgerecht
- 60-120 min.
Ingrediënten 6 personen
1 blokje visbouillon * 1 dl slagroom * 30 gr geraspte Emmenthal * 350 gr kabeljauwfilet * 1 dl melk * 2 eieren * 1 pakje gerold bladerdeeg * 1 bos prei * peper en zoutBenodigdheden
een taartvorm met losse bodem van 28 cm diameter * een deegrol.
Voorbereiding
Haal het bladerdeeg uit de koelkast en breng het op kamertemperatuur. Zo zal het veel beter te bewerken zijn. Snij het bovenste groen van de prei. Was de prei en snij ze in plakjes. Laat ze gedurende vijf minuten in gezouten water koken. Laat de prei daarna goed uitdruipen. Breng tegelijkertijd 1/2 liter water aan de kook met het bouillonblokje. Pocheer er de kabeljauw gedurende 5 minuten in en laat dan goed uitdruipen. Verwarm de oven voor op 200? C.
Bereidingswijze
Ontrol het deeg en leg met papier en al in de vorm, duw goed in de hoekjes en tegen de ribbeltjes van de vorm. Plooi het teveel aan deeg naar buiten en rol over de rand van de vorm met de deegrol, het teveel valt eraf en je krijgt een mooi gekartelde taartrand. Prik met een vork gaatjes in de taartbodem. Snijd het teveel aan papier tegen de vorm af. Klop de eieren in omelet en meng ze met de melk en de room. Kruid met wat zout en peper. Voeg er de uitgelekte prei en de vis (in stukjes geplukt) aan toe. Meng alles. Giet daarna het preimengsel in de deegbodem en maak het oppervlak glad. Strooi er tenslotte de kaas overheen. Plaats de schotel in de voorverwarmde oven en laat de taart gedurende 35 minuten bakken.
Serveertip
Serveer onmiddellijk met een tomatensalade.