1. Home
  2. Recepten
  3. Franse keuken
  4. Gebakken ganzenlever met vijgen en witloof in banyulssaus

Gebakken ganzenlever met vijgen en witloof in banyulssaus

  • Frans, Feestmaaltijd
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 13-10-2001

Ingrediënten 8 personen


600 g ganzenlever (zeer vers) * 8 verse vijgen * boter * 4 eetlepels bruine suiker * 3 dl banyulswijn * 5 dl bruine kalfsbouillon * 3/4 kg witloof * 1 bosje rucola * peper en zout * sap van 1/2 citroen * bloem



Als een witte sneeuwlaag de winterse velden bedekt, is het tijd voor warmte in je hart. Laat iedereen ervan meegenieten dankzij dit feestelijke hoofdgerecht.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Doe de voorbereiding de dag vooraf. Verwijder het dunne vliesje rond de verse ganzenlever, en snijd hem in schijven van 1 cm dik en ongeveer 60 gram. Leg de eventueel dikkere stukken tussen 2 vellen plastic en klop ze iets platter met een hard voorwerp, houd fris, afgedekt met folie. Snijd het steeltje van de vijgen af. Snijd elke vijg in 5 dunne plakjes. Schik de vijgen dakpansgewijs naast elkaar in een met boter ingesmeerde ovenschotel. Lepel er wat gesmolten boter bovenop en bestrooi met bruine suiker. Zet afgedekt, fris weg. Kook de banyulswijn in tot de helft rest en voeg de kalfsbouillon toe. Kook terug in tot de helft. Zet de saus fris. Maak het witloof schoon en neem elk blad afzonderlijk af. Houd de witloofblaadjes afgedekt fris. Was de rucola en zwier droog. Houd vochtig op keukenpapier en afgedekt met folie fris.

Bereidingswijze

Snijd de dag zelf het witloof in de lengte in dunne repen. Bak het witloof in bruisende boter kort aan en kruid met peper, weinig zout en citroensap naar smaak. Houd warm. Verwijder de folie en zet de vijgen
in een tot 220? C voorverwarmde oven gedurende 4 minuten, schakel de grill in om te kleuren. Houd warm. Wentel de ganzenlever door de bloem en klop het overtollige af. (Leg ze zeker nooit op
elkaar !) Bak de plakjes aan elke zijde 45 seconden in een pan met antiaanbaklaag in bruisende boter. (Dit moet nogal krachtig gebeuren). Neem de plakjes uit de pan en leg ze op een warme ovenschotel. Zet de schotel 2 minuten in de oven. Giet de bakboter uit de pan en voeg de sappen van de vijgen toe.
Verwarm en voeg de basissaus toe. Kook even goed door en breng de saus op smaak met zout en versgemalen peper.

Serveertip

Schik op elk bord een bedje witloof en leg er een vijg in plakjes dakpansgewijs geschikt op. Leg half over de vijgen een plak ganzenlever, geef nog een draai van de pepermolen, werk af met de saus en enkele blaadjes rucola. Drink hier een glaasje banyuls van minstens 5 jaar oud bij.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van bonbollekentwee


Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van bonbollekentwee
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top