Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Regionale keuken
  4. Driekoningenbrood

Driekoningenbrood

Door: nostalgia___

  • Regionaal
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 11-10-2001

Ingrediënten 6 personen


500 gram bloem, 1 theelepel zout, 50 gram suiker, 1 geraspte citroenschil, 1? deciliter melk, 40 gram gist, 125 gram boter, 2 eierdooiers, 75 gram amandelspijs, 1 gepelde amandel bloem, boter, poedersuiker.


Driekoningenbrood
Driekoningenbrood
Driekoningenbrood
Driekoningenbrood

In vroeger eeuwen was driekoningen het grote huiselijke winterfeest en zelfs Willem Barentsz en zijn mannen vierden het tijdens hun barre verblijf op Nova Zembla. Op driekoningenavond (de avond voor driekoningen) werd het driekoningenbrood gegeten. Degene, die de amandel in zijn brood trof, was koning en had het in huis voor het zeggen. De gelukkige werd - door hem met stoel en al in de lucht te tillen - gehuldigd en kreeg een kroon van goudkleurig karton op zijn hoofd. Behalve het driekoningenbrood kwamen traditioneel ook schalen met wafels en pannenkoeken op tafel.

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Zeef de bloem met het zout boven een kom en meng er de suiker en de geraspte citroenschil door. Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in de lauwe melk. Smelt de boter in een pannetje en laat afkoelen. Maak een kuiltje in de bloem en doe hier de gistoplossing, de gesmolten boter en de eierdooiers in. Kneed alles met koele hand tot een mooi soepel deeg. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur op een warm plekje rijzen. Kneed dan de amandelspijs door het deeg, druk de amandel erin en maak van het deeg een bol. Beboter een bakplaat, leg de deeghol erop en strooi er wat bloem over. Laat de bol, afgedekt met een vochtige doek, nog eens 45 minuten op een warm plekje rijzen. Bak daarna het brood iets onder het midden in een voorverwarmde oven (225? C) in 45 minuten goudbruin en gaar. Smelt intussen wat boter in een pannetje en laat afkoelen. Laat het brood op een rooster uitdampen en bestrijk de bovenkant met de gesmolten, afgekoelde boter. Bestrooi het driekoningenbrood voor het opdienen met poedersuiker in de vorm van een ster, of bestrooi het brood helemaal met poedersuiker en leg er een uitgeknipt goudkleurige ster op.



Deel dit recept

Reacties (7)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van nostalgia___
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top