1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Italiaanse keuken
  5. Saus
  6. De lekkerste bolognese saus

De lekkerste bolognese saus

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 08-10-2001

Ingrediënten 4 personen


  • 1 medium ui
  • 1 winterwortel
  • 3 a 4 stengels bleekselderij
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 25 gram boter
  • 150 gram pancetta (of bacon)
  • 250 gram rundergehakt
  • 250 varkensgehakt
  • 300 ml volle melk (half volle kan ook)
  • 300 ml wijn (witte wijn geeft een delicatere smaak en rode wijn geeft de saus een sterkere smaak)
  • 2 eetlepels tomaten puree
  • 2 blikken a 400 gram gepelde tomaten
  • 2 theelepels gemenge kruiden (marjoraan, oregano en basilicum)


Verder heb je nodig


Grote sauspan


De lekkerste bolognese saus
De lekkerste bolognese saus
Een grote pan vol!

Een grote pan vol!

Een grote pan vol!

Recept uit Good Food, een zo gezegd recept voor beginners, met stap voor stap fotos. Aangezien de paginagrote foto mij verlekkerd toekeek, heb ik het zondag gemaakt. Je moet er de tijd voor nemen, want de saus moet 2 uur pruttelen, na heel korte tijd ruikt je keuken al heerlijk en kan je bijna niet wachten tot die twee uur om zijn... (met foto)

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Snijd de wortel de bleekselderij en het spek (of de bacon) in kleine dobbelsteentjes, snijd de ui fijn en pel de knoflookteentjes.

Bereidingswijze

Verhit de olie en de boter in een pan en voeg zodra de boter gesmolten is de ui, worten, bleekselderij en het spek toe, knijp de tenen knoflook erboven uit.Kook dit mengsel zon 8/10 minuten totdat de groenten zacht maar niet bruin zijn. Voeg dan de beide soorten gehakt toe (het recept schreef nadrukkelijk 250 rundergehakt en 250 varkensgehakt, nu kan het wel zo zijn dat men in Engeland niet standaard half-om-half gehakt verkoopt, dat weet ik niet. Want in principe is half-om-half gehakt, indien van goede kwaliteit 50 om 50%) en bak het rul. Zorg ervoor dat er geen grote klonten gehakt in zitten, maar dat het allemaal lekker klein kruim is geworden. Zodra het gehakt verkleurd is voeg je de melk toe, roer de melk er goed doorheen en zet het vuur dan wat harder zodat het geheel lekker gaat bubbelen, roer regelmatig, doe dit ongeveer 10/15 minuten zodat de melk geheel in het gehakt is opgenomen. Doe hetzelfde met de wijn.Voeg dan de tomatenpuree toe en de blikken tomaten. Vul beide blikken met water en zorg dat alle tomatenresten in het water komen en voeg ook die toe. Sprenkel de kruiden eroverheen en evt een halve theelepel zout en peper zoveel als je lekker vindt. Draai het vuur hoog en breng het geheel aan de kook. Roer, stamp en druk de tomaten met een spatel fijn. (Zoals de Engelsen zeggen: stirring, mashing and bashing!)Schuif de pan naar de kleinste brander (niet de sudderbrander!) en zet hem op het laagste vuur. Doe de deksel schuin op de pan en laat dit 2 uur staan, om de ongeveer 20 minuten roer je het geheel goed om.Na twee uur moet de saus dikker en mooi glanzend zijn. Voeg eventueel nog peper of zout naar smaak toe en laat de saus met gesloten deksel zonder vuur rusten.Kook je pasta (tagliatelle gaf het recept aan en dat vonden wij er ook goed bij smaken) en rasp wat Parmezaanse kaas.Schep tagliatelle op de borden en schep er een flinke lepel saus op, garneer met de kaas. Smullen maar.

Serveertip

Aangezien dit recept voldoende is voor 4 personen en de saus na een paar dagen (max 3 dagen in de koelkast, anders invriezen) alleen maar lekkerder wordt, kook dus gerust een hele pan en bewaar de helft voor later in de week. Wij gaan er morgen weer van genieten.*Bron: Good Food September 2001

Bron

Good Food Magazine



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van twinkerbell


Reacties (5)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van twinkerbell
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top