Chateaubriand met bearnaisesaus

  • Frans, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Chateaubriand met bearnaisesaus

    Chateaubriand met bearnaisesaus

    Chateaubriand met bearnaisesaus

Chateaubriand wordt uit het midden van de haas gesneden en is twee keer, soms drie keer zo dik als gewone filet. Men zegt dat de naam chateaubriand is ontleend aan de Franse schrijver Chateaubriand, wiens kok Montmirail voor het eerst een biefstuk op deze manier zou hebben bereid. De bearnaise-saus is een afgeleide van hollandaisesaus, genoemd naar de landstreek Bearn in Zuid-Frankrijk.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 chateaubriand van ca. 500 gram

peper en zout

100 gr boter


Voor de saus:

4 el dragonazijn

4 witte peperkorrels, licht gekneusd

1 el gesnipperde ui

1 el gesnipperde prei

1-1/2 laurierblaadje

4 takjes peterselie, grof gesneden

1 takje dragon

4 eidooiers

200 gr gesmolten boter

zout en cayennepeper

citroensap
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Dep de chateaubriand droog met keukenpapier.


Bestrooi hem met zout en peper. Verhit de

boter in de pan en bak de chateaubriand
aan beide kanten 4-5 minuten. Deze baktijd

geeft een nog rode binnenkant (saignant).

Wil je roder vlees bak dan aan beide kanten


3 minuten. Voor een half doorbakken
chateaubriand (a point) bak je het vlees
aan beide kanten 6-7 minuten en voor een
doorbakken chateaubriand (bien cuit) aan
beide kanten 8-9 minuten. Haal het vlees
uit de pan en laat het 10 minuten rusten.



Nu de saus:

breng de dragonazijn en 2 el water aan de

kook. Voeg de peperkorrels, ui, prei,
laurierblaadjes, peterselie en dragon toe.

Roer alles goed door en breng het weer aan

de kook. Laat inkoken tot er niet meer dan

2 el vocht zijn overgebleven. Zeef het
vocht en laat het afkoelen. Breek de eieren

in een kom en roer met een garde de
eidooiers los. Plaats de kom au bain marie

en roer er scheutje voor scheutje het
gezeefde vocht door tot de saus begint te

binden. Klop er nu 2 el gesmolten boter
door en neem daarna de kom uit de pan.
Voeg nu al kloppend de rest van de boter
erbij en blijf kloppen tot je een mooie
egale saus hebt verkregen. Breng de saus
op smaak met zout en (cayenne)peper. Voeg

naar eigen smaak wat citroensap toe. Snij

de chateaubriand in 8 mooie stukken, verdeel


deze over vier voorverwarmde borden en
schenk er wat saus over. Serveer de rest
van de saus er apart bij.

Serveertip

Veel groentesoorten passen hierbij en
uiteraard een lekkere aardappel.



Bron: kookboek de Klassiekers.

Dit recept is te vinden in:

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

diner-idee avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten