India: Aardappelbonda's
- Indiaas, Borrelhapje
- 30-60 min.
Aardappelbonda's kun je warm of koud serveren en zijn lekker bij de borrel, maar ook als voorgerecht. Geef er groene kokoschutney bij.
Ingrediënten
1 kg aardappelen, 2 el zonnebloemolie, 1/2 tl zout, 2 tl suiker, 4 tl geraspte kokos, 5-10 groene chilipepers (fijngehakt), 2 snufjes asafoetida (hing), 5 cm gemberwortel (zeer fijn gehakt), 1 tl sesamzaad, 1 tl garam masala, sap van 1 limoen, handvol korianderblad (fijngehakt)Beslag:
6 el gram-meel (besan)*, snufje zout, snufje asafoetida (hing), 1 tl gemalen kurkuma, 1 tl chilipoeder
Verder:
frituurolie
* Ik weet niet of gram-meel (besan) in Nederland te koop is. Misschien kan iemand mij een alternatief aan de hand doen ...?
Benodigdheden
010930
Voorbereiding
Schil de aardappelen, kook ze gaar, giet ze af en prak ze fijn.
Bereidingswijze
Meng alle ingredienten voor het beslag. Voeg lepel voor lepel een beetje water toe, zodat je een dikke brij krijgt.
Verhit de frituurolie.
Meng de overige ingredienten en vorm er balletjes van ter grootte van een golfballetje.
Test de olie: laat er een beetje beslag in vallen. Als dit gaat sissen en bruisen is de olie heet genoeg.
Haal de aardappelballetjes door het beslag. Frituur ze met enkele tegelijk 5-10 minuten; regelmatig keren tot ze goudbruin kleuren.
Laat de balletjes uitlekken op keukenpapier.
Serveertip
Tip: Heb je niet de beschikking over een frituurpan, plet de balletjes dan enigszins en bak ze in olie in de koekenpan. Keer ze dan slechts eenmaal.