Chinese 'Steamboat'

  • Chinees, Feestmaaltijd
  • 0-10 min.

ZEER VERRASSEND.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Vooraf
Steamboat is een chinees gerecht dat vergeleken kan worden met fonduen, alleen wordt de pan dan gevuld met bouillon. Hiervoor kunt u een kant en klaar gourmetpakket kopen bij uw slager of supermarkt, want bijna ieder denkbaar ingredient is bruikbaar. Eric geeft in Kookpunt de volgende voorzet
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Maak allereerst een eenvoudige bouillon door (runder) soepvlees even in wat olie in een koekenpan te bruneren. Hak een knolselder, een prei, een wortel en een ui en fruit deze in een soeppan glazig. Blus de vleespan even af met wat water om de aanbaksels los te koken en voeg dit toe aan de groentes.

Bereidingswijze

Vul de pan af met koud water (als u warm water gebruikt wordt de bouillon 'blind') en breng aan de kook. Verwijder het schuim met een schuimspaan en laat de bouillon enige uren trekken. Verwijder het vlees en de groente en breng de bouillon op smaak met een bouillonblokje.

Kook verschillende mie,- of noedelsoorten bijna gaar en spoel ze koud onder de kraan. Roer er een paar druppels olie door om plakken tegen te gaan.

Snijd bijvoorbeeld oesterzwammen, en shi-take paddestoelen in hanteerbare stukken en leg ze samen met bijvoorbeeld gedroogde paddestoelen in een schaaltje. Neem wat vis naar keuze, bijvoorbeeld, zalm, tonijn, roodbaars, scholfilet of welke andere soort u ook maar wil en snijd hiervan kleine mootjes. Laat bladeren Pak-Soy in heet water met zout even slap worden en pak de stukjes vis hierin in. Grote garnalen als gamba's of tijgergarnalen zijn ook erg geschikt.

Neem kleine stukjes varkensfricandeau, biefstuk en kipfilet en sla deze met een keukenbijl plat, zodat u kleine schnitzeltjes krijgt. Deze kunt u dan oprollen met een vulling van bijvoorbeeld haricots verts, babynais en tauge. Knoop de rolletjes dicht met een sprietje bieslook.

Kruid half-om-half gehakt met wat sesamolie, pittige peper en zout en voeg hieraan wat sesamzaadjes toe. Rol kleine balletjes van het gehakt.

Tofu wordt in de Aziatische keuken heel veel gebruikt en is voor dit gerecht zeer geschikt. Het is al gaar en hoeft alleen in stukjes gesneden te worden. Serveer de tofu met wat zeewier.

Haal het grootste deel van het groen van lente-uitjes en snijd ze in de lengte in kwarten. Laat ze vanonder aan elkaar zitten. Bij het koken krult de ui op en wordt een bloem. Als saus kunt u bijvoorbeeld Chinese chilisaus, sesamolie en soyasaus serveren.

Serveertip

Serveer dit gerecht op een rijkelijk gevulde tafel en geef ieder van de gasten bij het bord ook een soepkom en een lepel. De bouillon wordt steeds beter en het is heerlijk de smakelijke hapjes af te wisselen met een kopje pittige heldere soep. Gebruik netjes om de ingredienten in te garen en eetstokjes om te eten. U kunt uw gasten vertellen dat ze hun eten zelf moeten 'klaermaeke?'.(klaar maken)

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

jacoliengarde avatar
jacoliengarde

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten