Ameijoas na cataplana : Schelpdieren zoals in de algarve

  • Portugees, Voorgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 27-09-2001



Ameijoas in Algarve-stijl worden gekookt in een zgn. cataplana, een gewelfd gevormde, oorspronkelijk koperen snelkookpan. Als deze attractieve pan aan tafel geopend wordt, zijn de aroma's die vrijkomen van de gerookte ham, zeeverse schelpdieren, tomaten, paprika, piripiri en koriander, een verademing: de ware smaak van de Algarve. En de sappen worden verslonden met heerlijk brood, gemaakt van zuurdeeg. Het hele feestmaal wordt weggespoeld met een kruidige vinho verde zoals Quinta da Avelada !

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 1/2 kg schelpdieren (mosselen, kokkels en/ of venusschelpen) * 3 eetlepels extra virgine olijfolie * 1 grote ui, gepeld en in ringen gesneden * 4 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes gesneden * 4 dikke plakken gerookte luchtgedroogde presunto (ham), in blokjes gesneden (eventueel te vervangen door bacon of andere gerookte ham) * 1 chorizo, in dobbelsteentjes * ca. 1 1/4 dl droge witte wijn * 5 verse tomaten * 1 groene paprika, ontzaad en in reepjes gesneden * 1-2 piripiripepers (of naar eigen smaak), ontzaad en in reepjes gesneden * handvol grofgehakte koriander - zout en zwarte peper
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Was de schelpdieren zorgvuldig onder koud stromend water, zet ze daarna in de week in lichtgezouten water, zodat ze zich vol kunnen zuigen. Ververs het lichtgezouten water enige malen. Gooi de exemplaren weg die open zijn en die, welke zich niet sluiten als u er met een mes een tik op geeft. (zie ook mijn favoriet artikel om schelpdieren zandvrij te maken op deze site).

Bereidingswijze

Verhit de olijfolie in een cataplana of in een stoof- of braadpan met dikke bodem. Fruit de ui en knoflook op een zacht vuur tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg de ham en chorizo toe en bak ze rondom bruin. Voeg de witte wijn toe, daarna de tomaten, paprika en piripiri, en de koriander. Breng het geheel aan de kook en laat het vocht iets inkoken. Breng het op smaak met zout en zwarte peper. Voeg dan de schelpdieren toe. Sluit, als u een cataplana gebruikt, die luchtdicht af. Gebruikt u een stoof- of braadpan, leg er dan een deksel op. Laat flink doorkoken gedurende 5-10 minuten of tot de schelpdieren alle geopend zijn.

Serveertip

Zet de cataplana of andere pan op tafel en serveer direct.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten