1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Duivenkater

Duivenkater

  • Nederlands, Brood
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 25-09-2001

Ingrediënten 4 personen


50 gram boter500 gram bloem, mespunt zout1? theelepel kaneel2 deciliter melk30 gram gist1 ei



In de 'heidense tijd' verbrandde of begroef men soms levende zwarte katten als offers aan boze geesten. Later werden deze 'duivelskaters' vervangen door een brood in de vorm van een scheenbeen (vandaar de knobbels aan de uiteinden). In bijgelovige tijden veranderde de duivekater van offer tot zoete lekkernij, waarvan vooral tijdens Kerstmis en Pinksteren werd gesmuld. In 1971 was het duivelse verleden van de duivenkater al zo verdrongen door de zoete smaak, dat men er zelfs een kon offeren aan de eerste bezoekster van het bakkerijmuseum, koningin Juliana. Tegenwoordig maken gespecialiseerde bakkers het
gehele jaar door Duivenkaters.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Laat de boter in een pannetje op laag vuur smelten en daarna afkoelen. Zeef de bloem boven een kom en doe het zout en de kaneel erbij. Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in wat lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem en giet er de gistoplossing en de gesmolten boter in. Kneed, scheutje voor scheutje de rest van de lauwe melk bijschenkend, alles tot een mooi soepel deeg en blijf het deeg 15 minuten doorkneden. Laat het deeg, afgedekt met een vochtige doek, 1 uur op een warm plekje rijzen. Beboter een bakplaat. Verdeel het deeg in tweeen, vorm er puntbroden van en laat deze op de bakplaat onder een vochtige doek nog eens 30 minuten rijzen. Knip het ene uiteinde van de broden tweemaal in (circa 5 cm) en het andere uiteinde driemaal. Krul de ingeknipte punten een beetje naar buiten. Klop het ei los en bestrijk de duivekaters ermee. Bak de broden in een voorverwarmde warme oven (200? C) in 35 minuten goudbruin en gaar.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kaneelstok


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van kaneelstok
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top