Hertenragout met veenbessen en bospaddestoelen

  • Duits, Feestmaaltijd
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 24-09-2001Een Duits gerecht dat doet denken aan romantische ridderkastelen en mysterieuze legendes ?

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kg hertenstoofvlees (van de schouder) - 1 l fruitige jonge wijn (type Cotes du Rhone) - 1 wortel - 1 ui - 2 laurierblaadjes - 1 eetlepel witte peperbolletjes - 1 takje tijm - 1 teentje look - boter - 200 g veenbessen - 3 dl wildfond - 250 g bruine suiker - 500 g gemengde wilde paddestoelen - peper en zout - enkele plukjes peterselie
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Snijd de dag voordien het hertenvlees in blokjes van 2 cm op 2 cm. Leg ze in een schotel en giet de wijn erover tot het vlees net onder staat. Snijd de wortel en de ui in grove stukken. Doe de gesneden groenten bij de marinade. Voeg er ook de laurierblaadjes, de witte peperbolletjes, het takje tijm en het gepelde teentje look aan toe. Dek de schotel af en laat het vlees minstens 12 uur marineren.

Bereidingswijze

Verwarm de dag zelf een oven voor tot 200 ?C. Haal het vlees uit de marinade en dep het goed droog met keukenpapier. Smelt wat boter en bak de blokjes hertenvlees aan. Kruid ze op het einde van de baktijd met peper en zout. Schep de blokjes vlees zonder het braadvet in een ovenbestendige kom. Zeef de marinade. Houd de groenten en de kruiden uit de marinade zonder de peperbolletjes apart. Laat het overgebleven vocht inkoken tot 1/3 van het oorspronkelijke volume. Giet de ingekookte marinade samen met de wildfond bij het vlees. Doe 2/3 van de rauwe veenbessen en de groenten van de marinade bij het vlees. Zet het vlees onder deksel 50 minuten in de middelhete oven. Haal het vlees uit de kom. Doe de overgebleven saus door de roerzeef. Laat de saus eventueel nog een tiental minuten inkoken tot de gewenste dikte. Roer er dan de lichtbruine suiker door. Proef even en kruid bij met peper en zout. Werk de saus af met een nootje boter zodat ze blinkt. Bak de wilde paddestoelen in wat boter. Roer ze samen met het hertenvlees en de rest van de veenbessen door de saus. Laat nog even goed doorwarmen.

Serveertip

Geef er kroketjes bij en een lekker glas rode Bourgogne.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Lammy1954 avatar
Lammy1954 06-12-2014

Dit recept ga ik graag eens uitproberen, lijkt me erg lekker. Groetjes Lammy

schlemmerstube avatar
schlemmerstube 01-11-2001

Ook meegenomen!

mauritsenole92 avatar
mauritsenole92 25-09-2001

Ridderkastelen en legendes....als er maar een knappend haardvuur is, met kaarsen en grote bokalen mooie Bourgogne, doe ik mee ;-))

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten