Herfstpate met paddestoelen

  • Belgisch, Lunch/Brunch
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 21-09-2001

Deel dit recept

Ingrediënten 12 personen
4 sjalotjes - 500gr paddestoelen naar keuze -100 gr boter - 2 tenen knoflook -6 takjes tijm - 1 eetlepel citroensap - 100 gr pistchenootjes - 300 gr speklapjes zonder zwoerd - 300 gr hamlapjes - 300 gr varkenslever - 2 eetlepels rode port - 250 ml slagroom - 1 theelepel chilipoeder - 1 eetlepel zout - 200 gr katenspek - 2 blaadjes gelatine - 2 dl rundvleesbouillon - 1 rode peper - larierblaadjes
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Keukenmachine - patevorm - bak met heet water

Voorbereiding

Oven voorverwarmen 175`C Smelt 25 gr boter in koekepan en pers de knoflook er boven uit. Fruit de sjalotjes even aan en voeg de in plakjes gesneden paddestoelen toe en bak ze op een hoog vuur bruin,laat het vocht verdampen. Ris de tijmblaadjes van twee takjes. schep de tijm met de citroensap door de paddestoelen. Pel de pistachenootjes.

Bereidingswijze

Snijd de speklapjes,hamlapjes,en lever in stukken en pureer ze in de keukenmachine tot een gladde massa. Meng de rest van de boter, de port. deslagroom, het chilipoeder en het zout erdoor. Schep de paddestoelen en de pistachenootjes erdoor. Vet een patevorm in en bekleed de bodem en zijkanten met het katenspek. Schep de vleesmassa erin. Dek de vorm af en zet hem in een braadslede en vul deze met kokend water. Laat de pate in 1 tot
1,5 uur gaar worden. Schenk het vocht uit de vorm en laat de pate afkoelen. Week de gelatine in koud water. verwarm de bouillon en roer de uitgeknepen gelatine erdoor. snijd de rode peper in ringetjes en verdeel ze met de laurier en de tijm over de pate. Schenk de bouillon erover en zet de pate minstens 1 dag afgedekt in de koelkast.

Serveertip

Serveer plakjes pate als voorgerecht op een bordje met blaadjes veldsla en frisee als ondergrond.leg er geroosterde sneetjes boerenbrood bij en garneer met augurkjes. en een toefje mosterdsaus
Serveer plakjes pate eens met sjalottencompote,pel 250 gr sjalotten en haveer ze. Smoor de sjalotten met 1theelepel tijm in 3 eetlepels olijfolie in ca. 10 min. zachtjes gaar en schep er 4 eetlepels gemberjam door. Breng op smaak met (Japanse) sojasaus en peper en laat afkoelen.Deze pate is ook lekker op een toostje met een likje groene tomaten confit.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten