1. Home
  2. Recepten
  3. Internationale keuken
  4. Meze!!! het andere voorgerecht

Meze!!! het andere voorgerecht

  • Internationaal,
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 18-09-2001

Ingrediënten 12 personen


Gegrilleerde Calamaris:
Marineer 300 gran schoongemaakte calamaris 1 uur in een mengsel van 1 theelepel grof zeezout, 2 fijngeperste teentjes knoflook, 3 eetlepels olijfolie en hret sap van 1 citroen, 1 theelepel gedroogde oregano. Grilleer ze op het grill in 4-5 minuten.
==============================================
Lamsgehaktballetjes met dadels en hazelnoten:
Meng 500 lamsgehakt met 1 in 4 cl melk geweekte witte boterham, 2 eetlepels gyroskruiden, 200 gram verkruimelde fetakaas, 50 gram klein gesneden dadels en 75 gram gehakte hazelnoten. Vorm er kleine balletjes van (ter grootte van een walnoot) en bak ze 15 minuten in 50 gram boter rondom bruin en gaar.
=============================================
Kippenvleugeltjes met sesamzaad:
Marineer 1 kilo kippenvleugeltjes een nachtje in een mengsel van 12 eetlepels sesamolie, 4 teentjes uitgeknepen knoflook, 2 eetlepels grof zeezout, een mespunt fenegriek, 10 eetlepels citroensap en 10 eetlepels olijfolie. Laat ze op een hete grill bruin en gaar worden i n10 minuten en bestrooi ze met geroosterd sesamzaad en peterselie of koriander.


Verder heb je nodig


Olijven = feta = peperoni = dolmades (gevulde druivenbladeren) = taramasalata (viskuit met ei, citroen, en olie) = tratziki (yoghurt met komkommer) = humus (kikkererwtenpuree = ingelegde groenten = pitabrood = Turks brood = noten en gedroogde vruchten als vijgen = dadels = pruimen en abrikozen.

Een buffet vol met Mezes is heel geschikt om als complete lunch te serveren, maar leent zich ook uitstekend voor bij een borrel, voorafgaand aan een lichte zomerse maaltijd. In Griekenland en Turkije drinkt men er ouzo
of raki bij, maar een koel glas witte wijn of een biertje zijn heerlijk. Sommige Mezes zijn kant en klaar verkrijgbaar in oosterse eetwinkels en bij Mark en Spencer, andere kunt u zelf bereiden, waarbij het ene gerecht iets meer tijd vraagt dan het andere. Alle recepten zijn berekend op 12 personen.


De Spanjaarden spreken van tapas, de Fransen van Hors d'oevres, de Italianen van antipasti. Maar aan de oostelijke kant van de Middellandse Zee hebben ze MEZES, exotische hapjes die het heerlijke begin van een maaltijd vormen op de gezellige begeleiding van een aperitief. (Wij hebben het op Cyprus gegeten, het is echt overheerlijk) U kunt dit ook als hoofdgerecht gebruiken.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Walnoten - vijgendip:
Maal 100 gram gepelde walnoten en 50 gram gedroogde vijgen fijn en meng ze met 1 theelepel harissa, 75 gram verse geitenkaas, 4 cl druivensap en zout en peper naar smaak.
=============================================
Mini brochettes:
Marineer 250 gram in dobbelsteentjes gesneden lamshaas in 5 eetlepels olijfolie, 1/2 theelepel zout. 1 theelepel gemalen korianderzaad, 1 theelepel paprikapoeder, 1/2 theelepel komijnzaad, 1/2 theelepel kaneelpoeder, 1 theelepel harissa en 1 eetlepel fijngehakte munt.
Steek op cocktailprikkers steeds 2 a 3 blokjes en rooster ze op een hetre gril rondom bruin en gaar 3 - 4 minuten.
=============================================
Gefrituurde eieren met munt:
Breek een ei in een kopje en laat vervolgens langzaam in een frituurpan glijden, die voor 3/4 gevuld is met hete olie (160 graden). Frituur 2 minuten en laat het ei op keukenpapier uitlekken. Frituur op de dezelfde wijze nog 11 eieren. Strooi er wat zout, fijngehakte prei, munt en oregano over. Warm serveren.

Bereidingswijze

Grieks salade-variant:
Hussel een salade van reepjes ijsbergsla, paprika en uiringen, partjes tomaat, zwarte olijven, blokjes fetakaas, een paar eetlepels azijn, een snufje zout, wat zwarte peper en een flinke scheut olijfolie.
=============================================
Melizana-salata:
Maak in een aubergine 6 diepe inkepingen in de lengte en laat die in een oven, op 200 graden voorverwarmd, gaar worden. Schep het vruchtvlees uit de schil. Prak het fijn en meng het met 2 uitgeperste teentjes knoflook. Voeg al roerend druppel voor druppel 1 1/2 dl olijfolie toe. Roer er 1 theelepel citroensap, een mespunt gemalen komijn, een snufje zout en een snufje peper door. Laat afkoelen. Strooi er wat peterselie over en geef er stokbrood of pitabroodjes bij.
=============================================
Sucuklu met knoflook:
Snijd 6 sucuklu (Turkse worstjes bij Turkse winkels verkrijgbaar) in plakjes en bak ze met 4 in plakjes gesneden teentjes knoflook in een droge koekepan om en om zachtjes uit. Warm of koud serveren.

Serveertip

Ik hoop met deze recepten, dat ik U een indruk heb kunnen geven wat een Mezes inhoud.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jpjvdberg


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jpjvdberg
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top