Kastanjepuree met knolselderij

  • Nederlands, Bijgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 18-09-2001
  • Kastanjepuree met knolselderij

    Kastanjepuree met knolselderij

    Kastanjepuree met knolselderij

Kastanjepuree met knolselderij smaakt uitstekend bij vrijwel alle wildgerechten (wild konijn, haas, ree, hert en wildzwijn). Ook bij gerechten met varkensvlees doet de puree het uitstekend. Gebraden varkensfricandeau met gebakken spruitjes en kastanjepuree met knolselderij is een voorbeeld van een uitstekende combinatie.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 kg gram tamme kastanjes (750 gram gepeld gewogen)
- 500 gram knolselderij (400 gram schoongemaakt gewogen)
- 1 eetl. limoen of citroensap
- 60 gram boter (op kamertemperatuur)
- 2 eetl. slagroom
- eventueel 1 a 2 eetl. melk
- zout
- witte peper uit de molen
- 1 eetl. fijngesneden bieslook
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 652,87 kcal
Koolhydraten 94,69 g
Eiwitten 13,02 g
Vetten 20,82 g

Bereidingswijze

Maak met de punt van een dun en scherp mesje aan de bolle kant van elke kastanje een tamelijk diep (tot op de zachte kern) kruisje. Leg de kastanjes in een wijde pan. Voeg zoveel kokend water toe tot ze net onder liggen. Breng alles snel aan de kook. Laat de kastanjes 8 10 minuten koken. Stort de kastanjes op een zeef. Laat ze uitlekken en gedeeltelijk afkoelen. Pel de kastanjes wanneer ze nog warm zijn. Verwijder daarbij ook het bruine velletje dat om de kern van elke kastanje zit.
Snijd intussen de knolselderij in dikke (ca. 1 cm.) plakken. Schil de plakken en spoel ze onder stromend koud water af. Wrijf de plakken in met wat limoen of citroensap om het verkleuren zo veel mogelijk tegen te gaan. Snijd de selderijplakken in blokjes.
Leg kastanjes en knolselderij in een pan. Voeg zoveel kokend water toe tot alles net onder ligt. Laat alles 25 a 30 minuten zachtjes koken. Stort alles op een fijne zeef. Wrijf kastanjes en knolselderij door de zeef.
Doe alles over in een pan met dikke bodem. Plaats de pan boven een matig afgestelde warmtebron. Klop met een garde eerst de in stukjes verdeelde boter en daarna de room door de puree. Klop er eventueel nog een scheutje melk door wanneer de puree wat al te stijf is geworden. Breng de puree op smaak met wat zout en peper.

Serveertip

Dien de puree op in een voorverwarmde schaal of in kleine eenpersoons kommetjes (soufflepotjes). Strooi er een beetje bieslook over.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

guidoroosen avatar
guidoroosen 29-10-2012

Heerlijk maar het pellen van de kastanjes inderdaad wel wat werk. Volgens mij kan het best een dag van te voren gemaakt worden. De dag zelf opwarmen met scheutje room; gaat prima!

moonys avatar
moonys 15-11-2005

Hoi, Het lijkt mij een heerlijk gerecht, kan ik dit ook een dag van tevoren maken? het is best wel veel werk denk, en met de kerst heb je al zoveel te doen. (ik heb geen magnetron). Hennie.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten