1. Home
  2. Recepten
  3. Voorgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Herfstpate met paddestoelen

Herfstpate met paddestoelen

  • Nederlands, Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 16-09-2001

Ingrediënten 12 personen


1 grote ui.
2 bakjes wildmix(paddestoelen).
100 gram boter.
2 tenen knoflook.
6 takjes tijm.
1 eetlepel citroensap.
100 gram pistachenootjes.
300 gram speklappen zonder zwoerd.
300 gram hamlapjes of magere varkenslapjes.
300 gram varkens lever.
2 eetlepels rode port.
250 ml slagroom.
1 theelepel chillipoeder.
1 eetlepel zout.
200 gram katenspek(vleeswaren).
2 blaadjes gelatine.
2 dl rundvleesbouillon(van tabletten).
1 rode peper.
laurierblaadjes.


Verder heb je nodig


Oven,koekenpan,keukenmachine,cakevorm braadslede.


Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Oven verwarmen op 175 graden

Bereidingswijze

Pel de snipper de ui.
Veeg de paddestoelen schoon en snijd ze in plakjes.
Smelt 25 gram boter in een koekenpan en pers de knoflook erboven uit.
Fruit de ui even zachtjes aan.
Voeg de paddestoelen toe en bak ze op hoog vuur bruin,laat het vocht verdampen.
Ris de tijmblaadjes van 2 takjes en schep de tijm met het citroensap door de paddestoelen.
Pel de pistachenootjes.

Snijd de speklapjes,hamlapjes en lever in stukken en pureer ze in de keukenmachine tot een gladde massa.
Meng de rest van de boter,de port,de slagroom,het chillipoeder en het zout erdoor.
schep de paddestoelen en pistachenootjes erdoor.

Vet een cakevorm in en bekleed de bodem en zijkanten van de vorm met plakjes katenspek.
Schep de vleesmassa erin.
Strijk de bovenkant glad.
Dek de vorm af met een deksel of met folie.
Zet de vorm in een braadslede en vul deze met kokend water.
Laat de pate in de oven in ca 1 tot 1 1/2 uur gaar worden.

Schenk de vocht uit de vorm en laat de pate afkoelen.
Week de blaadjes gelatine in ruim koud water.
Verwarm 3 eetlepels bouillon in een pannetje.
Knijp de gelatine uit en los de blaadjes al roerende op in de warme bouillon.
Roer ook de rest van de bouillon erdoor.
Snijd de rode peper in ringetjes en verdeel ze met de laurierblaadjes en takje tijm over de pate.
Schenk de bouillon erover en zet de pate minstens 1 dag afgedenkt in de koelkast.

Serveertip

Serveer plakjes pate als voorgerechtje op een bordje met blaadjes veldsla en frisse als ondergrond.
Leg er zelf geroosterde sneetjes boerenbrood bij en garneer met augurkjes,amsterdamse uitjes en een toef mosterdsaus.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van deborah70


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van deborah70
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top