1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Franse keuken
  5. Boeuf bourguignon
  6. Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Door: bums

  • Frans, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 06-09-2001

Ingrediënten 4 personen


800 gr. stooflappen, 150 gram vers spek, 150 gram champignons, 25 kleine uitjes of enkele grote in grove stukken, 2 teentjes knoflook, 1 sjalotje, 1 bouquet garni, 5 dl rode (kook)wijn, 1,5 dl bouillon, 1 glaasje cognac, boter, bloem, zout en peper.


Verder heb je nodig


Braadpan, goed mes, schuimspaan of zeef, koekenpan.


Gekregen van een ex-collega die het kreeg van een chef in Trebas (zuid Frankrijk)

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Een beurre manie is boter en bloem in gelijke hoeveelheden door elkaar gekneed, je lost dit al roerend op in de warme saus. Voor dit recept is 10 gram boter en 10 gram bloem prima. Een bouquet garni is een tuiltje kruiden, meestal peterselie, thijm en laurier dat samengebonden wordt om later makkelijk te kunnen verwijderen. In dit recept kun je de laurierblaadjes evt. besteken met enkele kruidnagels.

Bereidingswijze

Snij het vlees in grote dobbelstenen en het spek in kleine reepjes. Schil de uitjes en bak ze op laag vuur met het spek. Als de ui kleur krijgt haal je ui en spek uit de pan. Wentel het vlees door de bloem en bak het in de boter van de uitjes snel rondom bruin. Schil het sjalotje en hak het fijn, doe het bij het vlees en flambeer het geheel met de cognac (denk om de afzuigkap!!). Doe nu de wijn, de bouillon en het bouquet garni erbij. Pers de knoflook erbij en laat alles gedurende ? 2 uur op zacht vuur sudderen. Maak de champignons schoon en bak ze in wat boter. Voeg ze samen met het spek en de ui ? 20 minuten voor het einde van de kooktijd bij het vlees. Haal, als je tevreden bent over de gaarheid van het vlees (proeven?!), alles met een schuimspaan (of met een zeef) uit de pan en bind de saus (met een beurre manie). Doe alles terug in de pan, warm nog even door en serveer.

Serveertip

Natuurlijk lekker met gekookte krieltjes maar probeer ook eens een pasta of tarly.



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van bums
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top