Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Zuurkool
  4. Zuurkool zelf inmaken

Zuurkool zelf inmaken

Door: zuurtjes

  •  
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 01-09-2001

Ingrediënten


* 2x zoveel witte als savooyekool* 10 g zout en 1/2 lepel karnemelk per kg schoongemaakte kool* wat jeneverbessen of peperkorrels


Verder heb je nodig


* inmaakpot* doek* plank* steen


Erg leuk om zelf te doen en niet moeilijk. Als je je strikt aan dit recept houdt kan er eigenlijk niets misgaan. Het kunnen beschikken over een koele, vorstvrije plaats is echter een voorwaarde voor een goed eindresultaat. Dat is in veel gevallen een probleem, want wie heeft er tegenwoordig nog een goede kelder? Tip: Vraag aan iemand met kelder of je daar je zuurkool mag opslaan en geef in ruil daarvoor de helft van de zuurkool... De koelkast is niet geschikt! Begin tijdig aan het inmaken van de zuurkool, want het duurt in totaal ongeveer 2 maanden voordat hij goed is.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Verse kool bij voorkeur minstens een week laten liggen.De inmaakpot met heet sodawater schoonmaken, overvloedig met schoon water naspoelen en uit laten lekken.

Bereidingswijze

De kool schoonmaken, zeer fijn schaven en met het zout zo lang kneden tot er pekel gevormd wordt.De jeneverbessen of peperkorrels en de karnemelk erdoor roeren.De kool in de schoongemaakte inmaakpot overdoen, telkens stevig aandrukken.Doekje op de pot leggen en langs de kanten instoppen. Een plankje met een steen erop plaatsen en een doek, bord of deksel op de pot leggen.De zuurkool op een koele, vorstvrije plaats bewaren.Na 14 dagen de kaamlaag verwijderen. Steen, plank en doekje schoonwassen en weer op de zuurkool leggen. Deze bewerking herhalen wanneer het nodig blijkt (als er weer een kaamlaag op staat).Wanneer de zuurkool niet meer onder het vocht staat, dan wat water toevoegen waarin 3 gram zout per liter is opgelost.Na 6-8 weken is de kool goed.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van zuurtjes
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top