salade uit parijs
- Frans, Salade
- 20-30 min.
Salade met o.a. kaas, spekjes, champignons, gepocheerd ei met een honing-mosterd dressing. Ooit gegeten in een eetcafeetje in Parijs en toen thuis geprobeerd na te maken. Met succes, deze is altijd goed maar vooral op je balkon met een koude rose.
Ingrediënten 2 personen
Een kropsla, een bakje haricots verts (of een paar handjes sperzieboontjes), bakje magere spekreepjes, 150 g champignons, 1 rode ui, handje pijnboompitten, stukje harde kaas (bv Manchego), 1 stuk zachte kaas (bv een zachte geitenkaas met korst), 2 eieren.Dressing: 1 el mosterd, 1 el honing, sap van 1 citroen, ongeveer 3 el olijfolie, peper.
Lekker knapperig stokbrood en roomboter en als je eraan kunt komen: sesamringen van de Turkse bakker
Benodigdheden
Koekenpan, steelpan, schuimspaan
Voorbereiding
Blancheer de schoongemaakte boontjes in water met wat zout tot ze beetgaar zijn. Spoel ze na met koud water en laat uitlekken. Zet een droge koekenpan op het vuur en rooster de pijnboompitten. laat ze afkoelen. Doe de spekjes hierna in de droge koekenpan en laat de spekjes goed knapperig worden. Schep de spekjes uit het bakvet op een keukenpapiertje om uit te lekken. Snijd de champignons in plakjes en bak deze in het spekvet tot ze bruin zijn. Was de kropsla en maak droog in de slacentrifuge. Snijd de ui in dunne ringen. Snijd de kaas in stukken. Klop een dressing van de mosterd, honing, citroensap en olijfolie. Zet een pan water op het vuur met een scheutje azijn voor het pocheren van de eieren. Wacht tot het water kookt en zet dan op een zo laag vuur dat het nog heel zacht borrelt.
Bereidingswijze
Pak twee grote kommen en maak daar de sla in op. (deze kommen moeten echt behoorlijk diep zijn!) Scheur de sla in kleinere stukken en verdeel over de twee kommen. Sprenkel per kom 2 el dressing over de sla en meng de sla in de kom. Verdeel vervolgens over de 2 kommen de champignons, boontjes, ui, kaas, spekjes en pijnboompitten. Sprenkel de rest van de dresing over de salades. Nu ga je de eieren pocheren. Breek een ei in een bakje/kopje, laat het ei in het borrelende water glijden en hou de boel met twee lepels/spatels bij elkaar. Wacht tot het wit is gestold en schep het ei met een schuimspaan uit het water. Laat het overtollige water goed weglekken. herhaal procedure voor het tweede ei. Serveer het ei op de salade. Als je de salade gaat eten moet je het zachte eigeel lekker door je salade laten vloeien.
Serveertip
Sla serveren in grote, diepe kommen. lekker stokbrood of turks brood met boter erbij. Of nog lekkerder is een Turkse knapperige sesamring. Glaasje rose en je voelt je in Parijs.