SAOTO OF SOTO AJAM

  • Indonesisch, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 04-08-2001

Javaans-Surinaamse kippensoep

Deel dit recept

Ingrediënten 3 personen
VOOR DE SOEP:
Een soepkip
bouillontablet
Chinese sojasaus
een ui
knoflook
laos (poeder of vers)
gember (poeder of vers)
koenjit (kurkuma)
koriander (ketoembar)
ve-tsin
sereh (moet absoluut vers zijn)
spijsolie
soepselderij
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

DE BIJGERECHTEN:
Het is niet noodzakelijk al deze bijgerechten te serveren. Maak zonodig een keuze. Andere bijgerechten zijn ook mogelijk; je kunt naar eigen smaak uitbreiden.
~Mini-frietjes: schil aardappelen, was ze en rasp ze met een grove rasp. Frituur ze in heet vet. Laat ze uitlekken op vetvrij of keukenpapier. Opgelet: Geraspte aardappel kan veel water bevatten met daarin aardappelzetmeel. Het laat niet alleen het frituurvet spatten of overkoken (brandgevaar!) maar verpest ook het vet. Laat de geraspte aardappel daarom uitlekken of beter nog, droog het in een sla centrifuge (theedoek erin, anders kruipt de helft door de gaatjes heen) of in een schone doek.
~Droog gebakken uien: koop deze kant en klaar; het is erg lastig om ze zelf zo droog te krijgen.
~Gebakken blokjes kippenborst: verwijder vel, vet en botten van de kippenborst uit de soep en snijd het vlees in dobbelsteentjes van 1 a 2 cm en frituur ze. Pas op: dit kan hevig en onverwacht spatten.
~Peper (uiteraard): wrijf een stukje ui en een heet pepertje (adyuma, madame janet of rawit) in een vijzel fijn.
Voeg sojasaus toe, een beetje zoete ketjap, suiker (evt. goela djawa) en een beetje water en breng het aan de kook.
~Tauge: deze een minuut in kokend water doen en afgieten.

Bron

kookboek

Serveertip

Soto ajam is natuurlijk een Javaans gerecht. Toch heb ik deze variant nooit in een Indonesisch kookboek gezien, of in een Indonesisch restaurant of eethuisje gegeten. Maar iedere Surinaamse warung heeft het: de Surinaams-Javaanse saoto. Saoto is een soep, waar een aantal bijgerechten bij geserveerd worden. Die kun je naar believen in de soep doen - niet alles door elkaar husselen, maar juist gescheiden houden! Zo is iedere hap weer anders.

Laatste reacties

lafyathan avatar
lafyathan 08-02-2008

Ik neem hem mee en ga het eens proberen mijn oma van Java deed er ook altijd kokos in dat geeft een erg lekkere smaak, in iedergeval bedankt, groetjes

sjeeny avatar
sjeeny 04-08-2001

Lekker Rens ik neem het recept mee naar mijn favorieten. groetjes

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten