1. Home
  2. Recepten
  3. Voorgerecht
  4. Franse keuken
  5. Wijngaardslakken op Elzasser wijze

Wijngaardslakken op Elzasser wijze

Door: bonbollekentwee

  • Frans, Voorgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 27-07-2001

Ingrediënten 4 personen


4 dozijn wijngaardslakken * grof zout * 4 dl azijn * 1 el bloem * droge witte wijn * 1 wortel * 1 ui * 2 sjalotten * 1 kruidentuiltje van tijm, laurier en peterseliestelen * peper en zoutVoor de slakkenboter : 200 gr roomboter * 15 gr zeer fijngehakte peterselie * 10 gr zeer fijngehakte look * 15 gr zeer fijngehakte sjalot * 8 gr zout * 2 gr versgemalen zwarte peper.Dit recept is uitgelegd voor verse wijngaardslakken, maar slakken uit blik kunnen natuurlijk ook gebruikt worden. Dan volstaat het de slakkenboter te maken en, huisjes te vullen en in de oven te bakken.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Laat de slakken gedurende enkele dagen vasten. Laat ze daarna zichzelf reinigen gedurende 2 uur in een mengsel van azijn, grof zout en een soeplepel bloem. Was ze dan overvloedig in telkens vers water tot het water zuiver blijft. Blancheer ze in kokend water gedurende 5 minuten. Giet ze door een vergiet en fris op met koud water. Laat uitlekken. Haal de slakken uit hun schelp met een vorkje. Knijp er het zwarte uiteinde af. Breng de slakken daarna aan de kook in half water, half wijn en zie dat ze goed onderstaan. Schuim regelmatig af tot alle schuim weg is. Voeg dan per liter kookvocht een in stukjes gesneden wortel, ui, 2 sjalotten, kruidentuiltje, peper en 8 gr zout toe. Breng terug aan de kook en laat zachtjes 3-4 uur pruttelen. Laat afkoelen in de bouillon. Was de schelpen en laat ze gedurende 1/2 uur met veel water en wat sodakristallen uitkoken. Laat uitlekken, spoel grondig en laat drogen.

Bereidingswijze

Meng alle ingredienten van de slakkenboter tot een gladde massa. Giet in elk slakkenhuisje een beetje van de kookbouillon en doe er een beetje boter in. Duw er dan een slak in zodat de boter naar de bodem wordt gedrukt en maak de opening helemaal dicht met nog een klontje boter. Schik de schelpen op een escargotbord met de openingen naar boven zodat de boter er tijdens het bakken niet kan uitlopen. Plaats de bordjes in een voorverwarmde hete oven tot de boter schuimt.

Serveertip

Serveer gloeiendheet en geef er brood bij om te soppen.Deel dit recept

Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van bonbollekentwee
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top