1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Surinaamse keuken
  5. Pom

Pom

Door: africando

  • Surinaams, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 24-07-2001

Ingrediënten 4 personen


1 kg geraspte tayer (kant en klaar bij de surinaamse winkel te verkrijgen)
1 kip (ongeveer 750 gram)
2 grote tomaten of 2 eetlepels tomatenpuree
5 st lontai
adji-no-moto
mosterd
100 gram masterbeef (zoutvlees)
3 eetlepels tomatenketchup
1 tak soepgroente
1 verse peper
1 dl olie
250 gram margarine of boter
1 grote ui
3 eetlepels piccalilli of het sap van 2 zure sinaasappels
zwarte peper
3 a 4 bouillonblokjes
2 eetlepels bruine suiker
nootmuskaat
1 liter water


Verder heb je nodig


Vuurvaste schaal of geemaileerde bakplaat (moet wel diep genoeg zijn)
kom
koekepan of wok
houten lepels of spatels


Ontdek meer:

Voorbereiding

I:de geraspte tayer met de piccalilli of met
het sinaasappelsap vermengen. in je tayer
kan je ook een beetje boter, suiker,
mosterd, zwarte peper, adji-no-moto,
gesneden soepgroente (geen tomaten)zetten.
dan klop je alles samen en afproeven als
de smaak naar eigen keuze goed is. de
mosterd is belangrijk want het moet die
tayer een lekkere zure smaak geven, maar
je moet niet teveel zetten, dus de tayer
telkens afproeven. je moet ook een paar
kruidnagels en pimentkorrels (lontai) in
je tayer zetten.

II: de kip in stukken snijden en goed
wassen. daarna met zout, zwarte peper,
nootmuskaat, knoflook(fijn stampen),
adji-no-moto(1 theelepeltje) en ketchup
marineren en minstens een halfuur laten
staan.
III:was het zoutvlees en leg het vervolgens
ongeveer een 1 uur in water om te
ontzouten of kook het voor gedurende 20
minuten. laat het vervolgens afkoelen,
verwijder de botten en snijd het in
stukken, blokjes of reepjes.

Bereidingswijze

Als vorige stappen hebt gedaan is het tijd om je vlees klaar te gaan maken.

De olie heet maken, de helft van de boter hierbij doen en bij gedeelten de stukken kip en het ontzouten masterbeef bakken. Als alle vlees gebakken is de stukken kip en masterbeef uit de pan halen en indien nodig (als er bijv. gebrande stukjes op de bodem van de pan zijn blijven kleven) de olie uit de panhalen en zeven. De pan wassen en afdrogen, het vet en de rest van de boter er weer bij doen en hierin stukjes ui en tomaat fruiten. De stukken kip en masterbeef weer erbij doen evenals 1 liter water, de verse peper en de soepgroente. Dit geheel 10 minuten laten stoven en indien nodig nog wat tomatenketchup toevoegen.

LET OP:die saus moet niet te waterig zijn.

Nu zoveel jus door de tayer roeren dat het een slap geheel wordt. De tayer met de jus afproeven en eventueel naar smaak nog wat piccalilli, zwarte peper, suiker en zout toevoegen.

LET OP: je tayer moet soepel blijven, het moet niet te stijf zijn anders wordt de bom van de tayer veels te droog.

Het bakblik of schaal beboteren, tot de helft vullen met de tayer, de stukken vlees hierop rangschikken en weer bedekken met tayer. Het laatste resje jus hierover gieten en in een voorverwarmde overn op stand 5-6 ongeveer 1? uur bakken. De pom is gaar, wanneer een mes er door gestoken een bruin massa vertoont.

Serveertip

Witte rijst met kouseband



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van africando
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top