Aioli

  • Frans, Saus/dressing
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 16-07-2001
  • Aioli

    Aioli

    Aioli

Bijgerecht:

Aioli is gewoon de beste knoflooksaus. Het werd oorspronkelijk met garnalen opgediend, maar het is verrukkelijk op bijna alles, van hamburgers tot Bouillabaisse, en een klein beetje ervan zal zelfs de flauwste groenten en soepen opvrolijken en de restjes van gisteren tot een aparte schotel van vandaag maken. U kunt natuurlijk fijngewreven knoflook toevoegen of, beter nog, knoflookpuree aan eigengemaakte omgeklopte mayonaise. Het smaakt stukken beter dan de in de handel verkrijgbare knoflookmayonaises, maar het is geen Aioli!

Deel dit recept

Ingrediënten
Ingredienten
Voor ongeveer 5 dl
4-6 knoflooktenen (maar u mag
natuurlijk meer gebruiken)
een mespuntje zout
3 eierdooiers
5 dl olijfolie
citroensap naar smaak
een beetje water of dunne room (naar believen)


Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Bereiding:

Snijd de knoflook fijn en stamp het met wat zout erbij nog fijner. Roer er de eierdooiers doorheen.
Voeg de olie erbij, eerst druppel voor druppel, tot het mengsel glanst en gebonden is, en daarna in een dun stroompje.
Voeg er naar smaak citroensaus aan toe. Is de saus naar uw smaak iets te veel gebonden, verdun dan met een beetje water of dunne room. 4 Om geen vel over de Aioli te krijgen dekt u haar af met een stuk cellofaan direkt op de saus zelf.

Serveertip

Variaties
Voor een Amandel Skordalia voegt u toe: 1 eetlepel verse witte broodkruimels, 1 eetlepel gemalen amandelen, 1 eetlepel gesneden peterselie en een mespuntje cayenne aan ieder kommetje met Aioli, eventueel afgemaakt met wat citroensap.

Voor Aioli Verde voegt u aan ieder kommetje toe: een handje peterselie, twee of drie takjes dragon, even zoveel kervel en een half handje spinazie, alles tezamen in zout water gekookt tot het zacht is, en daarna afgegoten en gezeefd

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

ingant avatar
ingant 16-03-2003

Neem ik mee! Groetjes Ingrid

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten