Koude groenten in mosterdazijn
- Regionaal, Bijgerecht
- 30-60 min.
Een Tilburgs recept uit het boekje 'Wat de pot schaft - De geschiedenis van de dagelijkse maaltijd'.
Ingrediënten
hoeveelheid naar eigen keuze van stukjes bloemkool-worteltjes-peultjes-doperwten-tuinbonen-sperziebonen-uitjes-augurken-bleekselderij-paprika's, 1 l azijn, 2 Spaanse pepertjes, 10 g kurkuma, 10 g gemberpoeder, 0,5 dl gembersiroop, 10 g zout, mosterdpoeder naar smaakBenodigdheden
glazen potjesVoorbereiding
De groenten schoonmaken en in stukjes verdelen.
Probeer de groenten op min of meer gelijke grootte te houden.
Bereidingswijze
De azijn met de gesplitste Spaanse pepertjes aan de kook brengen. Neem een beetje van de azijn en roer deze in een kommetje met de kurkuma, gemberpoeder, mosterdpoeder, gembersiroop en zout. Het papje even met de azijn mee laten koken. Nu even proeven of de smaak goed is.
De groenten naar hardheid en stevigheid in water en zout blancheren totdat de groenten knapperig gaar zijn. In ijskoud water laten 'schrikken'.
De knapperige groenten in een vergiet uit laten druppelen en vervolgens tussen een keukendoek drogen.
De glazen potjes staan al goed schoongemaakt gereed. Verdeel de groenten over de potjes. Giet er de mosterdazijn op.
De potjes afsluiten of afdekken met plastic folie.
In de koelkast bewaren.