Bouillabaisse van de Noordzee

  • Belgisch, Soep
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 05-07-2001


Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1kg vaste vis (vijf verschillende soorten zoals zalm, tarbot, zeeduivel, zeewolf, zeepaling, tong) * 12 wulken, gekookt * 12 langoustines, kort gekookt * 20 kreukels, gekookt * 1/2kg ongepelde garnalen * tijm * laurier * 1 bol knoflook * 4dl olijfolie * peper en zout * een scheutje cognac * stokbrood * 2 eieren * een weinig saffraan * 2 uien * 1 stengel selder * 2 stengels peterselie * 8 stengels bieslook * 2 tomaten * 1 el tomatenpuree
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

De knoflookolie bereiden : 1 bol knoflook pellen en de teentjes persen, overgieten met 4dl olijfolie en 24 uur laten trekken.

Bereidingswijze

De garnalen uit hun jasje helpen. Een scheut knoflookolie in een grote pan gieten. De versneden uien en selder, de gehakte peterselie en de pantsers van de garnalen in de pan doen en stoven (men mag de goed schoongemaakte graten van tong, tarbot, zeewolf en zeeduivel ook toevoegen). De versneden tomaten, een blaadje laurier, tijm en tomatenpuree in de pan doen, water toevoegen tot alles onder staat en 1 uur laten pruttelen. Het laurierblad verwijderen, de inhoud van de pan mixen en de puree door een passe-vite (roerzeef) draaien. Afwerken met een scheutje cognac, peper en zout. De stukken vis in de warme soep pocheren en aan het einde van de gaartijd de wulken, langoustines en kreukels toevoegen en kort mee opwarmen. Croutons bereiden : het stokbrood in schijven van 2cm dik snijden. Deze insmeren met knoflookolie en in de oven goudbruin laten kleuren. Aioli bereiden : de eierdooiers met zout en peper en een klein beetje saffraan opkloppen en met knoflookolie monteren tot een mayonaise-achtige saus (de olie al kloppend druppelsgewijs toevoegen, wanneer de emulsie ontstaat mag men de olie in een dun straaltje toevoegen).

Serveertip

De gegaarde vis verdelen over soepborden en met soep overgieten. Een crouton met aioli bedekken en in de soep leggen.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten