1. Home
  2. Recepten
  3. Kruisbessen-vlierbloesemjam

Kruisbessen-vlierbloesemjam

Door: toverketel

  •  ,
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 28-06-2001

Ingrediënten


Voor ruim 3 kg jam:1,8 kg kruisbessen, 6 dl water, 5 grote vlierbloesems, 2,25 kg suiker (verwarmd)** Warme suiker lost sneller in hte vruchtenmengsel op. Zet de oven op de laagste stand. Doe de benodigde hoeveelheid suiker in een ovenschaal en zet die een kwartiertje in de oven. De gesteriliseerde potten kunnen eventueel tegelijkertijd in de oven opgewarmd worden.


Verder heb je nodig


* Koperen pan* Gesteriliseerde potten


Voor de bereiding van deze jam is het 't beste om een koperen pan te gebruiken. Jams gemaakt van kruisbessen (of van reine-claudes) kunnen verkleuren in een roestvrijstalen pan.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

De kroontjes en steeltjes van de kruisbessen verwijderen. De bessen met het water in een koperen pan doen.De stelen van de vlierbloesem verwijderen. De bloemhoofdjes wassen. Leg ze op een vierkant stukje neteldoek en bind dit met een touwtje tot een zakje. Het zakje aan een handvat van de pan binden en op de bessen leggen.

Bereidingswijze

Het vruchten- en bloemenmengsel aan de kook brengen. Het vuur temperen en het mengsel 30-40 minuten laten pruttelen, of tot de vruchten zacht zijn. Het mengsel moet met ongeveer een derde zijn ingekookt. Het zakje goed boven de pan uitknijpen en verwijderen.De verwarmde suiker aan het mengsel toevoegen en roeren tot de suiker volledig is opgelost.Het vuur hoog zetten en het mengsel zonder roeren 6-8 minuten flink laten koken, of tot het geleerpunt bereikt is. Deze jam bereikt snel het geleerpunt; begin dus vroeg met testen! De suikerthermometer moet 104 graden Celsius aangeven. (Je kunt ook de test met het koude bord doen: beetje jam op een koud bordje doen, snel in de koelkast zetten; als de jam een velletje vormt en rimpelt als je er met een lepel of vinger tegen drukt, is het geleerpunt bereikt.)Met de pan van het vuur het eventuele schuim met een schuimspaan van het oppervlak scheppen.De jam onmiddellijk in warme gesteriliseerde potten gieten, tot 3 mm onder de rand.Afsluiten en van etiketten voorzien.



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van toverketel
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top