1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. Pannenkoek
  6. Drentse aardappel pannenkoek

Drentse aardappel pannenkoek

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 27-06-2001

Ingrediënten 4 personen


200 gram (rauwe, gerookte) Drentse ham (schenk), dunne plakken
- 1 grote ui, ca. 75 gram
- ca. 80 gram boter
- 500 gram koude gekookte aardappelen, bij voorkeur afkokers
- 125 gram bloem, gezeefd
- 2 eieren, losgeroerd
- ca. 4 dl melk
- zout
- witte peper uit de molen.In de Drentse pannenkoek wordt schenk verwerkt. Schenk is de naam voor ham in ?t Drents. De naam wordt nog altijd gebruikt wanneer het om rauwe gerookte of gedroogde ham gaat. De pannenkoek wordt gemaakt van aardappelen, bloem, eieren en melk. Het beslag dient iets dikker te zijn dan dat voor het beslag voor pannenkoeken van uitsluitend bloem.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Snijd de ham in uiterst smalle reepjes (ca. 4 cm.). Snipper de ui zo fijn mogelijk. Verhit een pannetje met dikke bodem. Laat 20 gram boter heet worden en wacht tot het schuim begint weg te trekken. Schep de ui door de hete boter. Temper de warmtebron. Laat de ui enkele minuten zachtjes fruiten. Schep daarna de ham er door en neem het pannetje onmiddellijk daarna van de warmtebron. Laat alles iets afkoelen.
Wrijf de aardappelen door een fijne zeef. Doe alles over in een kom. Voeg gezeefde bloem, losgeroerde eieren, 2 deciliter melk en wat zout (pas op de rauwe ham is meestal vrij zout en de aardappelen zijn waarschijnlijk al met zout gekookt) en peper toe. Roer alles krachtig met een garde door elkaar tot een dik vloeibaar beslag is verkregen. Voeg extra melk toe indien het beslag wat al te dik is uitgevallen. Roer daarna het ham en uimengsel door het beslag. Laat het beslag 20 minuten rusten. Roer het daarna opnieuw krachtig door.
Verhit een koekepan en laat er een klontje boter (ca. 15 gram) in smelten. Wacht tot het schuim van de boter grotendeels is weggetrokken. Schep zoveel beslag in de koekenpan tot de bodem bedekt is met een tamelijk dikke laag (ca. cm.) beslag.
Bak de Drentse pannenkoek boven een vrij laag afgestelde warmtebron tot de bovenzijde is gestold en er droog uitziet. Keer de pannenkoek om en bak hem aan de droge zijde dan niet veel langer dan 2 minuten. Bak hierna nog drie pannenkoeken.

Serveertip

Laat de pannenkoeken dubbelgevouwen op voorverwarmde borden glijden. In sommige Drentse families wreef men een dun lapje spek over de warme pannenkoeken of men lepelde er wat gesmolten boter over.
Geef er een gemengde sla van kropsla, tomaten en bosuitjes bij. De pannenkoeken smaken ook koud heel goed en kunnen dan, in punten gesneden, dienen als een hartig tussendoortje of als een snack bij een glas koel bier.Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van goliath


Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van goliath
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top