1. Home
  2. Recepten
  3. Gegrilde kreeft met kruidenboter

Gegrilde kreeft met kruidenboter

  •  ,
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 23-06-2001

Ingrediënten 4 personen


2 kreeften (elk ? 500 g) * 5l water * 4 stengels bleekselderij * 3 grote wortelen * 5 uien * tijm en laurier (liefst vers) * 2 el zwarte peperbollen * 30g cayennepeper * 1 chilipeperVoor de boter : 1 pakje roomboter (kamertemperatuur) * 50g ui * 50g gepelde knoflook * 50g peterselie en bieslook (of gemengde tuinkruiden) * 5 druppels worcestersaus * een mespuntje cayennepeper en nootmuskaat * peper, zout



"Ik ga ervan uit dat alles op de grill kan worden bereid", zegt chef-kok Peter De Clercq. In zijn pas verschenen boek "Eigentijds barbecuen" toont hij met originele recepten hoe je op de rooster culinaire hoogstandjes creeert.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Was de selderij en wortelen en pel de uien. Snij alles in grove stukken en doe ze met het water en alle kruiden in een kookpan. Breng deze court bouillon, de traditionele bouillon voor kreeften, aan de kook en laat minstens 20 minuten trekken voordat je de kreeften in het kokende vocht dompelt. Kreeften van ongeveer 1/2 kilo moeten een 7-tal minuten koken, voor kleinere of grotere kreeften pas je de kooktijd wat aan.

Bereidingswijze

Voor de kruidenboter hakken we de in stukken gesneden uien met de knoflook en alle kruiden in een keukenmachine. Je kunt alles uiteraard ook gewoon met het mes te lijf gaan. Meng alles door de boter en laat een deel hiervan smelten in een pannetje. Zorg ervoor dat je de boter niet bruin laat worden. Haal de kreeften uit de bouillon en verwijder de scharen voordat je de kreeft overlangs doorsnijdt. Overgiet de vleeskant met de kruidenboter en kruid nog eens extra met viskruiden. Rol de rest van de kruidenboter tot een worstje in een vel aluminiumfolie. Vouw de uiteinden toe en laat kort aanvriezen. Dan kan je er makkelijk plakjes van snijden. Doe dit pas op het laatste moment, net voor je aan het grillen gaat. Serveer de plakjes kruidenboter apart. Niet iedere tafelgast zal er nog extra willen. Leg de kreeften 2 minuten met de vleeskant naar beneden op een gloeiend rooster. Warm ook de scharen even mee. Strooi een handvol vuurkruiden in de houtskool. Die geven een heerlijk aroma aan de kreeft.

Serveertip

Tip: giet de bouillon door een zeef, en je kunt hem gerust invriezen voor een volgende keer. Knoflookboter kun je gemakkelijk in kleine porties invriezen voor een volgende keer.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van bollekenvier


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van bollekenvier
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top