1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Hersenpate

Hersenpate

  • , Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 23-06-2001

Ingrediënten


Kalfshersenen of 2 schapenhersenen, 3 kippeneieren, 1 tl gemalen lavaszaad, 1 el droge oregano, 1 el peperkorrels, 15 g gezouten ansjovisjesVoor de saus:1 tl peper, 1 tl lavaszaad of verse gehakte lavas, 1 l oregano, 2 dl volle witte wijn (of madeira), 1 el ansjovispasta, tractum of broodkruim


Verder heb je nodig


Vertaling oorspronkelijke tekst (zie onder serveertips):Pate: Doe peper, lavas, oregano in de vijzel en stamp. Giet er garum bij en gekookte hersenen. Maal nauwkeurig om klonten te voorkomen. Doe er vijf eieren bij en meng weer grondig tot het een geheel vormt. Doe er liquamen bij. Giet alles in een bronzen patina, kook. Stort het gerecht uit op een schoon bord, zodra het klaar is. Snij in blokjes. Maal peper, lavas en oregano in de vijzel. Meng en maal. Giet er garum en wijn bij. Doe het in een ketel en breng aan de kook. Kruimel er tracta over als het kookt. Roer en giet de saus in een boletarium. Maal er peper over en dien op.


Naar Romeinse maatstaven is dit een heel puur gerecht. De enige herkenbare smaakmakers zijn wijn, oregano en lavas. De subtiele smaak van hersenen wordt niet overdonderd.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Zet de hersenen onder stromend water. Verwijder zoveel mogelijk van de aderen en het vlies. Laat ze hierna een uur in koud water verder schoontrekken. Was daarna nogmaals.

Bereidingswijze

Pocheer de hersenen in 15 minuten gaar in zout water net onder het kookpunt of in groentenbouillon. Neem ze uit het vocht en maal ze tot een egale moes.Maal in de vijzel eerst het lavaszaad tot poeder. Doe dan de ansjovisjes erbij en de peperkorrels, tot een pasta is ontstaan. Maal ook nog de oregano erbij en voeg het dan toe aan de eieren.Doe dit mengsel bij de hersenmoes en meng.Verwarm de oven voor op 180 graden.Bekleed een bakvorm aan de binnenkant met bakpapier. Giet de hersenmoes in de vorm. Doe er aluminiumfolie overheen om hem af te sluiten. Zet een bak water in de voorverwarmde oven en plaats daarin de bakvorm. Bak de pate in 45 minuten klaar. Laat hem buiten de oven afkoelen. Stort uit en snijd de pate dan in blokjes.Verwarm de wijn tot onder het kookpunt en los de ansjovispasta erin op. Voeg ook de gemalen peper en oregano toe. Neem dan een stuk brood en droog dit in de oven. Maal het tot kruim. Laat het broodkruim de saus opzuigen en serveer dit bij de blokjes hersenpate.

Serveertip

Oorspronkelijke tekst:"Isicium: Adicies im mortarium piper, ligusticum, origanum, fricabis, suffundes liquamen, adicies cerebella cocta, teres diligenter, ne assulas habeat. Adicies ova quinque et dissolves diligenter, ut unum corpus efficias. Liquamine temperas et in patelle aena exinanies, coques. Cum coctum fuerit, versas in tabula munda, tesselas concides. Adicies in mortarium piper, ligusticum, origanum, fricabis. In se commisces, suffundes liquamen, vinum. Mittis in caccabum, facies ut ferveat. Cum ferbuerit tractum confringes, obligas, coagitabis et exinanies in boletari. Piper asperges et appones." (Ap.41)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mensaromana


Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mensaromana
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top