1. Home
  2. Recepten
  3. Voorgerecht
  4. Antiliaanse keuken
  5. Jamaicaanse tilapiafilet gevuld met geconfijte eendenbout

Jamaicaanse tilapiafilet gevuld met geconfijte eendenbout

  • Antiliaans, Voorgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 23-06-2001

Ingrediënten 4 personen


4 tilapiafilets zonder vel (? 140g per stuk) * 250g gekonfijte eendenbout in fijne blokjes versneden * 100g San Daniele ham * 2 el bloem * 4 sprieten citroengras * 1 kalfspoot * 2 uien * 2 wortelen * 2 preien * tijm * laurier * zout * zwarte peper * 1kg garnaalkoppen * 2,5dl verse room * 300g lamsoortjes (zeegroente) * 1 verse maniok * 1 Romaanse tomaat * 50g verse kervel



Een recept van chef-kok Wim Van Beek van restaurant "De Weerelt" in Turnhout

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

De San Daniele-ham drogen op een bakplaat in een oven van ? 90?C. De lapjes moeten krokant maar niet gekleurd uit de oven komen. Laten afkoelen en dan zeer fijn hakken of malen. De gehakte ham mengen met 2 eetlepels bloem. De kalfspoot gedurende 5 uur in koud water weken : het water regelmatig verfrissen. Daarna opzetten in koud gezouten water, aan de kook brengen en afschuimen om het laatste "vuil" te verwijderen. Het kookvocht afgieten en de poot terug opzetten in koud water met 2 uien, 2 wortelen, 2 stronken witte prei, tijm, laurier, zout en zwarte peperbollen. Aan de kook brengen en dan op een zeer zacht vuurtje gedurende 4 uur zachtjes laten koken. Het vocht zeven, het vlees van de poot halen en in fijne blokjes snijden.

Bereidingswijze

De garnaalkoppen stoven in olijfolie. 1 lepel tomatenpuree toevoegen en de puree even laten meestoven, zodat het zurige van de tomaten verdwijnt. Bevochtigen met de kalfsbouillon en zachtjes laten koken gedurende een half uurtje. Alles zeven, de pulp goed uitduwen en de verkregen jus nog eens eenderde reduceren. Kruiden en op het laatste moment afwerken met de verse room. De visfilets langs 2 zijden kruiden met peper. Je moet de filet in 2 kunnen plooien : als hij te dik is, snijd hem dan met een scherp mes overlangs door, zodat je 2 filets krijgt. Leg de filet met de velkant naar boven, doop de andere kant in de bloem met San-Danieleham. Bedek de velkant met blokjes gekonfijte eendenbout, versnipperde kervel en blokjes tomaat. Plooi de filet dicht en druk aan. De 2 uiteinden liggen nu op elkaar en die prik je vast met spiesjes van citroengras. Olijfolie in een braadpan verwarmen en de filets langs de 2 zijden kleuren. Zorg dat de olie niet te heet wordt, zodat de panering van de ham niet verbrandt. De vis verder garen in een oven van 175?C gedurende 7 minuten. De maniok wassen en in schijven van 5cm snijden. De maniok krokant koken, het kookvocht afgieten en de groente laten uitlekken. Daarna de maniok in partjes snijden en deze bakken in hete olijfolie of ganzenvet. Regelmatig omschudden (men kan de maniok ook in dunne schijfjes snijden en deze als chips frituren). Net voor het schikken op het bord strooi je de lamsoortjes bij de maniok : even laten meebakken (niet te lang want dan verliezen ze hun stevigheid en worden ze flets van smaak). De warme jus op het laatst vermengen met de blokjes vlees van de kalfspoot en wat grijze garnalen.

Serveertip

Op de borden doe je eerst de jus. Daarop komen in het midden de lamsoortjes met de maniok en daarbovenop stapel je de gevulde tilapiafilet.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van bollekenvier


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van bollekenvier
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top