joodse lamsschotel

  • Joods, Hoofdgerecht
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 16-06-2001

Van dit gerecht wordt gezegd dat het romantiek-bevorderende krachten heeft, en dus zeer geschikt is voor een speciale avond met je geliefde. Of het waar is, durf ik niet te zeggen, maar het is in elk geval erg lekker en makkelijk te maken.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
250 g lamsvlees

1/2 aubergine

1/2 courgette

1 rode uien

1/2 broccoli

2 tomaten

150 g verse spinazie

125 g zwarte olijven

100 g gedroogde dadels

100 g gedroogde vijgen

50 g gedroogde pruimen

1/2 rode peper

125 g amandelen

1 eetlepel sesamzaadjes

1 eetlepel honing

1 eetlepel ketjap manis

4 eetlepels olijfolie

1/2 eetlepel kaneel

kerriepoeder

cayennepeper

bieslook

peterselie

eventueel tabasco
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Snijd de aubergine, courgette, tomaten en broccoli in stukken. Hak de uien grof en snijd de dadels en vijgen doormidden. Ontpit zo nodig de dadels. Doe vijf eetlepels olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Fruit de ui drie minuten. Voeg de courgette, aubergine en broccoli toe. Laat drie minuten op middelhoog vuur bakken, af en toe omscheppen. Voeg de dadels en vijgen toe. Doe ongeveer 1,5 dl water in de pan en laat het geheel vijftien minuten sudderen.

Snijd de rode peper in ringen en het lamsvlees in blokjes. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit hierin vijf minuten de peper. Draai het vuur dan hoog en voeg het lamsvlees toe, schep het steeds om. Voeg als het vlees aan alle kanten dichtgeschroeid is (na ongeveer drie minuten) de amandelen en de sesamzaadjes toe. Bestrooi met cayennepeper, kerriepoeder en zout.

Voeg het vlees toe aan de groenten als het water verdampt is. Voeg dan de tomaten en de olijven toe. Breng op smaak met de ketjap manis, honing, kaneel en eventueel tabasco. Bestrooi met bieslook, peterselie, cayennepeper en zout. Maak het geheel naar uw eigen smaak pittiger door meer peper en tabasco toe te voegen of zoeter door honing, kaneel en ketjap toe te voegen. Roer op het laatste moment de spinazie door het gerecht.

Serveertip

Serveer met (zilvervlies)rijst.

Bron van dit recept www.joods.nl

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten