Obstkuchen auf dem Blech (duitsland)

  • Duits, Banket
  • 60-120 min.

Een heerlijke fruittaart (appels of kwetsen) op het bakblik zoals mijn moeder hem maakte. Het recept heeft ze van oom Harry (Boy), een broer van mijn vader gekregen toen we in 1961/62 in Holzhausen am Ammersee, vlak bij Utting, woonden. Als je pruimen gebruikt, gebruik dat kwetsen. De kleine pruimen geven een mooie diep donker rode kleur en een fris-zure smaak aan de taart.
Deze taart wordt veel gebakken in Beieren (Dld). Konditoreien en vrijwel alle bakkers verkopen deze taart in grote vierkante porties.

Deel dit recept

Ingrediënten 10 recipe.people
100 - 150 gr. boter,margarine of Schweineschmalz,150 gr.suiker,1 pakje vanille suiker,1 - 2 eieren,snufje zout,500 gr. bloem,1 pakje bakpoeder,ca. 1/8 - 1/4 l
volle melk.
Voor het beleggen 1 - 1/2 kg appels of kwetsen (= soort pruim).
Iets suiker om te bestrooien.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Bakblik, mixer, pannenlikker

Voorbereiding

Vet het bakblik lichtjes in met margarine,leg daar bakpapier op,vet ook dit in en vouw de randen iets omhoog zodat het deeg er niet af kan lopen.
Verwarm de over voor.(200 - 225 graden)

Bereidingswijze

Roer de boter, margarine (of Schweineschmalz) zacht en schuimig en voeg beetje bij beetje suiker, vanillesuiker, ei of eieren en zout toe. De met bakpoeder gemengde en gezeefde bloem afwisselend met wat melk door het vet roeren. Slechts zoveel melk gebruiken dat het deeg "scheurend" van de lepel valt.
Doe het deeg met een pannenlikker op het met bakpapier bekleedde bakblik en smeer het deeg glad.(maak daarvoor de pannenlikker af en toe nat in wat water)
De geschilde en in dunne partjes gesneden appels dakpansgewijs op hetdeeg leggen. Gebruik je kwetsen ? (= VEEL LEKKERDER!!) Was deze, halveer ze, haal de pit er uit en leg ze met het snijvlak naar boven dicht tegen elkaar op het deeg.
Druk zachtjes met de pannenlikker op het fruit zodat het goed in het deeg ligt maar het mag er niet geheel ingedrukt worden .
BAKTIJD : CA. 40 MIN. IN HETE OVEN,200 - 225 GRADEN.
Controleer met een sateh-stokje of breinaald of het deeg gaar is (het komt er dan droog uit). Let op : laat het deeg niet te droog worden ! Laat het gebak iets afkoelen en strooi er wat fijne suiker overheen.

Bron

Familie

Serveertip

Serveer met een flinke dot creme fraiche.

Het gebak is koud lekker maar: warm uit de oven, een half uurtje laten staan en dan eten is ie op zn lekkerst !
Geef er verse koffie bij (met eventueel een klein borrelglaasje Armagnac als je pruimentaart eet en Calvados bij een appeltaart.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

fransbrouwers avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten