Rabarberchutney

  • > 120 min.
  • Geplaatst op 06-06-2001

Chutneys en relishes zijn Britse specialiteiten uit de tijd dat de Britten het in Voor indie (India, Pakistan en Bangla Desh) voor het zeggen hadden. Het is onjuist te veronderstellen dat het typische Indiase gerechten zijn ook al is de naam chutney afgeleid van het Hindoestaanse chatni, hetgeen ?sterk gekruid? betekent.

Deel dit recept

Ingrediënten
1 kg rabarber, schoongemaakt, in stukjes van 2 cm. gesneden;
250 gram uien, gesnipperd;
150 gram dadels, ontpit, fijngehakt;
5 dl appel(cider)azijn (5%);
1 eetl. fijngeraspte verse gemberwortel;
1.5 theel. chilipoeder;
1,5 theel. kerriepoeder, milde soort;
25 gram zout; 500 gram bruine kandijsuiker.

Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Breng in een pan met dikke bodem rabarber, uien, dadels en 3 deciliter azijn aan de kook. Temper de warmtebron. Laat alles zolang, met het deksel op de pan, zachtjes koken tot de rabarberstukjes uiteen zijn gevallen.

Voeg de rest van de azijn, gemberwortel, chili en kerriepoeder, zout en suiker toe. Breng alles, onder voortdurend roeren (houten lepel), aan de kook. Blijf roeren tot de suiker is opgelost en de chutney is ingedikt. Vul schoongemaakte en met kokend water omgespoelde potten met de chutney en sluit ze goed af. Voorzie de potten van etiketten met vermelding van inhoud en datum.

Bewaar de chutney nadat ze volkomen is afgekoeld op een koele, droge en bovenal donkere plek.

Serveertip

Presentatie: geef de chutney als een bijgerecht bij koud gebraden vlees en gevogelte en bij geroosterd vlees en gevogelte van de barbecue. Recept van Hans Belterman.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

zuurtjes avatar
zuurtjes 07-07-2001

Ook deze pik ik in.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten