Libanese Vis en Rijst in Bouillon

  • Arabisch, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 04-06-2001

SAYADIEH

Dit is een van de populairste gerechten en een favoriet in Libanese visrestaurants. Elke chefkok geeft er zijn eigen draai aan; de een bakt de vis eerst, de ander stooft hem, weer een ander pureert de ui, terwijl sommigen de ui heel laten. ook de garneringen zijn steeds weer anders.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
  • 1 kop bloem
  • zout en versgemalen peper
  • mestpunt chilipoeder
  • 6 witte visfilets van 150 gr (zeebaars, kabeljauw, heilbot)
  • 250 ml olijfolie
  • 4 uien, gesnipperd
  • 1 tl gemalen komijn
  • sap van 2 citroenen
  • 2 1/2 kop langkorrelige rijst
  • 2 tl amandelschaafsel, geroosterd
  • fijngehakte bladpeterselie

  • Boodschappen bestellen

    Bereidingswijze

    Meng op een groot bord bloem, zout en peper naar smaak, en chilipoeder met u handen. Haal de filets erdoor en schud het teveel aan bloem eraf.

    Verhit 3 el olie in een grote braadpan met deksel en bak 3 filets 8-10 minuten tot ze net wit zijn; keer ze hierbij een keer. Haal de vis uit de pan, giet er wat extra olie bij en bak de andere 3 filets. Houd alle filets bedekt met folie warm in een lauwwarme oven.

    Doe de rest van de olie in een pan en fruit de uien op middelhoog vuur zacht en lichtbruin. Giet er 1-1,25 liter water bij. Breng dat aan de kook, dek de pan af en zet het vuur laag. Laat de uien in circa 10 minuten papperig worden. Schenk de bouillon in de keukenmachine en purreer hem tot een gladde soep.

    Giet de helft van de bouillon terug in de braadpan en doe zout naar smaak, sap van 1 citroen en de rijst erbij. Voeg zonodig en beetje water toe. Breng het geheel aan de kook en kook het enkele minuten op hoog vuur. Zet het vuur laag en laat het nog 10 minuten koken. Haal de rijst van het vuur en laar die afgedekt 10 minuten staan tot die zacht en gaar is.

    Giet dan de rest van de uienbouillon in een steelpannetje, doe de rest van het citroensap erbij en laat het op hoog vuur voor de helft inkoken.

    Schep de rijst op een voorverwarmde schaal met rand en maak een bergje. Leg de filets rond de rijst en schenk de citroen-uienbouillon erover. Bestrooi de schotel met geroosterd amandelschaafsel en gehakte peterselie.

    Laatste reacties

    Er zijn nog geen reacties

    Bewaren in kookboek

    Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

    Over de plaatser

    Doorsturen

    Home Recepten