1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Cake
  5. Citroencake
  6. Basbousa

Basbousa

  • Arabisch, Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 02-06-2001

Ingrediënten


Grote kop zeer fijne tafelsuiker2 koppen griesmeel1/2 tl baksoda375 ml Griekse (Turkse) Yoghurt4 el samneh of gesmolten boter18-24 hele gepelde amandelenSIROOPgrote kop zeer fijne tafelsuiker4 el vers citroensapenkele druppels rozenwater



GRIESMEELCAKE MET CITROENDeze citroencake is populair van Turkije tot Egypte en wordt bij de thee of als nagerecht geserveerd. De traditionele versie bevat meer samneh dan deze, die veel minder vet is.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Maak eerst de siroop. Doe 375 ml water, de suiker en het citroensap in een pan met dikke bodem en laat al roerend zachtjes koken tot de suiker is opgelost. Breng het mengsel vervolgens flink aan de kook en kook het in tot een stroop of tot u suikerthermometer 100 graden C aanwijst. Laat de siroop afkoelen.Verwarm de oven voor op 180 graden C.Vermeng de suiker, het griesmeel en de soda in een kom. Klop met een houten lepel de yoghurt erdoor en daarna de samneh of de gesmolten boter. Spatel het beslag in een goed ingevet bakblik van 20 op 30 cm en bak ca. 15 minuten. Verdeel de amandelen over de bovenkant van de cake, 3 of 4 in de breedte en 6 in de langte, en bak nog 30 minuten tot de cake goudbruin is.Laat de cake 10 minuten afkoelen en snijd hem vervolgens in vierkantjes of ruitjes. Giet de afgekoelde siroop er langzaam over en laat die intrekken. Gebruik niet meer dan nodig is om de cake te verzadigen, hij moet niet te doorweekt zijn. Serveer de cake op kamertemperatuur.U kunt de cake in een lichdichte doos een week bewaren.(Wat ik soms ook doe is het bakblik insmeren met tahini in plaats van boter, geeft een aparte smaak!)

Dit recept is te vinden in:



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pelin


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van pelin
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top