300 gr.ongeweekte stokvis
250 gr.kruimige aardappelen
1 ui
2 teentjes knoflook
2 a 3 el.gehakte,bij voorkeur gladde,peterselie
snufje cayennepeper
snufje nootmuskaat
4 eieren
zout
peper
olijfolie om in te bakken (geen extra vierge dus)
Pan om te frituren
Een heerlijk kroketje als snack of met salade als lichte lunch.
De stokvis 24 uur in koud water weken.Het water regelmatig verversen.
De vis in een pan doen en er kokend water overheen gieten.De vis in ca. 10 - 15 min.gaar koken.
Haal de vis uit de pan en ontdoe hem van vel en graten.Trek het visvlees in kleine stukjes en draai het door de gehaktmolen of maak het op een andere wijze zeer fijn.
Kook de aardappelen in de schil,pel en pureer ze.
Pel de ui en de knoflook,hak ze fijn en meng ze met de peterselie,kruiden,aardappel- en vispuree in een kom.
Roer er geleidelijk de eieren door en breng het geheel op smaak met zout en peper.
Steek met twee eetlepels (handen gebruiken mag ook),die je van te voren steeds weer in koud water dompelt,eivormige balletjes uit het deeg (evt.licht paneren) en frituur ze in de hete olie.
Serveer de Pasteis de Bacalhau warm of koud.
Lekker met een koel glas Vinho Verde (Casal Garcia of Lagosta) of en koele droge rose.Met een lichte salade is het een lekker lunchgerecht.Maar zo uit het handje....vind ik nog het lekkerste.
frannie 22-07-2002
Oi Frans,
Que sorte!
Ja fiz (ajudei a fazer) e provei bolinhos de bacalhau no Brasil. Mas tambem perdi a receita, que pena. Agora vou fazer os bolinhos com a receita que voce me deu neste site. Obragada muita!
Depois vou te dizer como foram!
Abraco deste Brasil-fan
rute 20-06-2001
Hartelijk dank , voor dit heerlijke recept. Ik was er al een poosje naar op zoek , want ook ik vind deze snack verrukkelijk !
Ik denk alleen wel dat de bereidingstijd iets aan de krappe kant ingeschat is. Het is tamelijk veel werk.
Groetjes , Yvonne