1. Home
  2. Recepten
  3. Franse keuken
  4. Geglaceerde griet met kreeft en mousselinesaus

Geglaceerde griet met kreeft en mousselinesaus

  • Frans, Feestmaaltijd
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 19-05-2001

Ingrediënten 4 personen


1 kreeft (van 450 g) - 5 blaadjes lavas - 10 peperkorrels - zout - 600 g grietfilet - 2 preiwitten - 3 eierdooiers - 200 g geklaarde boter - 5 cl citroensap - 3 cl champagneazijn - 1 dl visfumet - 1 dl droge witte wijn - 2 sjalotten - 4 dl room - peper - zoutDeel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Kook de kreeft en de kruiden gedurende 10 minuten in water. Laat afkoelen in het kooknat. Maak de prei schoon. Snijd in de lengte door en snijd daarna in fijne schijfjes. Stoof in boter en zet opzij. Bereid de roomsaus: laat de witte wijn inkoken met de visfumet, de sjalotten en de champagneazijn. Kook in tot de helft van de hoeveelheid. Voeg de helft van de room toe en laat opnieuw inkoken. Zeef de saus en zet opzij.

Bereidingswijze

Bereid de mousselinesaus : laat de geklaarde boter smelten. Klop in een steelpan de eierdooiers samen met het citroensap en evenveel water tot een vast schuim. Neem van het vuur en roer er geleidelijk de gesmolten boter door. Verdeel de griet in gelijke porties van 150 g en stoom gaar. Verwijder ondertussen het pantser van de kreeft en verdeel het vlees in porties. Hou de scharen als garnituur. Meng de mousselinesaus met de prei en schik in het midden van het bord. Plaats de griet op dit bedje en omring met stukken kreeft en de scharen. Meng de roomsaus met de rest van de room die eerst opgeklopt werd, kruid bij indien nodig en giet rond de vis. Glaceer de schotels onder de grill.

Serveertip

Versier voor het opdienen met kaviaar en een toefje kervel.Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van bonbolleken


Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van bonbolleken
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top