Japan: Sushi

  • Japans, Borrelhapje
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 10-05-2001

Kleine hapjes van vis, rijst en groente met een dipsausje

Deel dit recept

Ingrediënten
220 g kortkorrelige rijst (of sushirijst)/
5 dl water/
2 el rijstazijn/
1 el basterdsuiker/
1 tl zout/
125 g verse zalm, tonijn of forel/
1 kleine komkommer, geschild/
1/2 avocado (naar keuze)/
4 vellen nori(Zeewierbladen)/
wasabi(Japanse mierikswortel)/
3 el ingelegde gember/
Japanse sojasaus/
wasabi, extra
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Sushimatje

Voorbereiding

Was de rijst onder de koude kraan tot het water helder blijft. Laat de rijst uitlekken. Doe rijst en water in een pan en breng ze aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst 4-5 minuten sudderen, tot al het water is opgenomen. Haal de pan van het vuur en laat afgedekt 10 minuten staan.

Bereidingswijze

Meng azijn, suiker en zout en roer dit mengsel met een houten lepel door de rijst. Blijf roeren tot de rijst is afgekoeld.
Snijd de vis in smalle reepjes. Snijd de komkommer en avocado in smalle reepjes van 5 cm. lang.
Leg een norivelletje op vetvrij papier of op een sushimatje op een glad werkvlak. Spreid een kwart van de rijst uit over de helft van het norivel. Laat aan de onderkant en de zijkanten 2 cm vrij. Smeer een heel klein beetje wasabi over de rijst. Leg een kwart van de vis, komkommer, avocado en gember op de rijst.
Rol met behulp van het papier of het matje de nori van onderaf strak op. De vulling zit nu in het midden van de rijst. Snijd met een elektrisch of zeer scherp, glad mes de rol in stukken van 2 1/2 cm dik. Maak de rest van de rollen.

Serveertip

Serveer de sushi op afzonderlijke borden met kommetjes sojasaus en de extra wasabi; de sojasaus en wasabi kunnen gemengd worden en vormen de dipsaus voor de sushi.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten