oostvlaamse vlaai
- Regionaal, Nagerecht
- 0-10 min.
Als ik kind was maakten de vrouwen in de Oostvlaamse dorpen deze broodpudding klaar ter gelegenheid van de kermis. Nogal wat calorien maar de kinderen zijn er dol op.
Ingrediënten 6 personen
Halve peperkoek (geen parelsuiker)
10 ronde beschuiten
3/4 liter halfvolle melk - 4 eetlepels donkere kandijsuiker - 2 eetlepels donkere rozijnen - 2 eieren - mespunt kaneel en mespunt foelie
Benodigdheden
Ovenschotel (ik gebruik een beboterde pyrexvorm(glas))
Voorbereiding
De rozijnen een halfuurtje laten wellen in een kop hete tee met rum of kaneel.
De schijven peperkoek een uur laten weken in de melk in een grote kom.
Bereidingswijze
De beschuiten verbrokkelen over het peperkoek-melk-mengsel en onderduwen. Goed roeren. De eieren los kloppen en onder het mengsel roeren.De rozijnen droogdeppen en met de andere ingredienten bijvoegen en alles goed mengen.
Het mensel in de beboterde vorm gieten maar niet hoger dan 4 cm. Misschien is het nodig om er nog een kleine vorm bij te nemen.
In de oven bakken bij 180?,plus minus 1 uur - het eerste halfuur met deksel.
Serveertip
In de vorm laten afkoelen. De pudding kan men gemakkelijk op een bord storten. In punten snijden voor een lekker kindervieruurtje.