Vijfschaft

  • Nederlands,
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 09-04-2001

Deel dit recept

Ingrediënten
100 gram bruine bonen, 2 winterwortelen, 3 uien, 1 kilo aardappelen. 2 goudreinetten, zout, aardappelmeel, 50-100 gram boter, 1 rookworst.
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Was de bruine bonen, week ze een etmaal. Zet ze op in een grote pan, waarin voor alle ingredienten plaats is. Snipper de wortels en de uien. Kook deze met de bonen mee, het geheel mag net onder staan. Voeg na 30 minuten de in blokjes gesneden aardappelen, de in partjes gesneden appelen en wat zout toe. Zodra zowel de aardappelen als de bonen gaar zijn, wordt het vocht afgegoten en met aardappelmeel gebonden tot sausdikte. Roer de boter door deze saus. Geef er apart de gewelde rookworst bij.

Laatste reacties

utrechtsmeiske avatar
utrechtsmeiske 30-05-2002

Zeg grootmoeder, Weet je wel dat:Vijfschaft is een traditioneel gerecht uit de provincie Utrecht. Het werd bij voorkeur gegeten als het boerenwerk tijdens een vorstperiode stil lag. Zoals de naam al aangeeft, bestaat vijfschaft oorspronkelijk uit vijf ingredienten: bruine bonen, wortelen, uien, aardappelen en appels. Helaas had je het al staan maar neem het wel mee naar mijn meiske!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten