fries roggebrood

  • Nederlands, Brood
  • > 120 min.

Snert en roggebrood met spek is een prima combinatie. Voor de doehetzelvers is hier een roggebroodrecept, maar het kan natuurlijk ook met de broodbakmachiene.

Deel dit recept

Ingrediënten
500 gr. roggemeel (te verkrijgen bij reformwinkels)--1 theel. zout--30 gr. verse gist, of 15 gr. gedroogde gist--3? dl. lauw water--2 eetl. suikerloze appelstroop (ook reform).
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
broodvorm van 1? liter

Bereidingswijze

Meng het meel en zout in een kom en maak in het midden een kuiltje. Los de verse gist op in een kopje met wat van het lauwe water en giet het dan samen met het resterende water en de appelstroop in het kuiltje. Als je gedroogde gist gebruikt kun je dit onopgelost
bij het meel doen. Kneed dit alles minstens 10 minuten tot een gladde, soepele, elastische bal in ontstaan. Als het te droog is moet er een tikkeltje water bij.
Doe het deeg in een kom, dek het af met een vochtige doek en laat het 60 minuten rijzen op een tochtvrije warme (kamertemperatuur) plek.
Na deze eerste rijs het deeg opnieuw kneden, nu 5 minuten, maak er een vorm van en leg het in de beboterde broodvorm. Prik er met een vork gaatjes in en doe er weer een vochtige doek over. Zet het deeg dan weer op dezelfde tochtvrije en warme plek en laat het nu 30 minuten rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Zet het brood dan in de oven en bak het in 50 minuten bruin. Haal het brood 5 minuten voor het einde van de baktijd uit de vorm (kijk wel uit, het blik is heet), stort het heel voorzichtig op een rooster en zet het brood op deze manier nog 5 minuten terug in de oven. Doe er een schone theedoek over en laat het dan op het rooster helemaal afkoelen.

Serveertip

Natuurlijk kan het ook met de broodbakmachiene, dat doe ik zelf namelijk ook. Het duurt wat langer maar je hoeft er verder niets aan te doen.
Vul de bakvorm (in deze volgorde) met 500 gram roggemeel--340 ml. water--2 eetl. appelstroop--1 theel. zout--en 15 gram gedroogde gist. Verse gist kan ook (30 gram en weer even oplossen in lauw water) maar gedroogde gist werkt beter in een broodbakmachiene. Kies je favoriete korst en stel hem in op volkoren. 3? uur later is hij kant en klaar. Haal het brood na het eindsignaal wel meteen uit de vorm, dek het af met een theedoek en laat het op een rooster afkoelen.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

winterpost avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten