Zuurkool Ovenschotel

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 29-03-2001
  • Zuurkool Ovenschotel

    Zuurkool Ovenschotel

    Zuurkool Ovenschotel

Heerlijke ovenschotel met zuurkool, gehakt, worst, spekjes, aardappelpuree, gegratineerd met kaas. Ook heerlijk voor mensen die normaal geen zuurkoolfan zijn.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 pond zuurkol
4 ons runder- of varkensgehakt
1 rookworst
100 gram spekblokjes
1 ui
teentje knoflook
paprikapoeder
3 jeneverbessen
2 kruidnagels
laurierblad
beetje zout
boter
droge witte wijn
aardappelpuree (water & melk)
zakje geraspte kaas
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Uitje snipperen, rookworst in plakjes snijden

Bereidingswijze

De zuurkool met 1/2 gesnipperd ui, kruidnagels, laurierblad en jeneverbessen met weinig water opzetten en aan de kook brengen. Vervolgens 30 min. laten stoven of laag vuur.

In een pan de andere helft van het gesnipperde ui met de knoflook fruiten. Vervolgens het gehakt toevoegen rullen en naar smaak paprikapoeder en zout toevoegen. Spekjes en plakjes worst erbij en een aantal minuten meebakken.

Aardappelpuree maken (zie verpakking voor bereidingswijze. Het is lekker om voor deze ovenschotel aardappelpuree met kaas te gebruiken.

Vervolgens laat je de zuurkool uitlekken en doe je de helft hiervan in een beboterde ovenschaal. Besprenkel met witte wijn en daarop het gehakt-worst-spekjes-mengsel.
Daar weer op de rest van de zuurkool en dan de aardappelpuree. Als laatste de kaas erover en vervolgens in de oven voor 45 minuten op 175 graden.

Serveertip

Deze schotel leent zich ervoor om eerder op de dag te bereiden en later in de oven af te maken, terwijl je ondertussen geniet van een lekker glaasje wijn. Ideaal voor een etentje met vrienden waarna je nog op stap gaat (goede bodem). Of bijvoorbeeld op een dag als 5 december voor de pakjes uit het papier gaan.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

Leentje_Leendert avatar
Leentje_Leendert 01-09-2019

Ik heb wel vaker een zuurkoolschotel gemaakt, maar ik was eens op zoek naar een ander recept. Dus deze gaat het worden! Maar ook ik vraag me af waarom je in godsnaam kiest voor aardappelpuree uit een pakje....het is niet kwaad bedoeld hoor, maar het is zo simpel om het zelf te maken en vele malen lekkerder als uit een pakje. Maar verder lijkt het me een erg lekker recept😉

xantipppe avatar
xantipppe 07-12-2018

EN natuurlijk met echte aardappelpuree !

xantipppe avatar
xantipppe 07-12-2018

Heerlijk, had al zo'n tijd geen zuurkool op, en mijn gasten en ik hebben er van genoten. Heb er voor de zoetigheid nog wel wat ananas aan toegevoegd.

Tomklaassens1 avatar
Tomklaassens1 03-03-2018

Geweldig recept. De spekjes en de wijn heb ik weggelaten omdat ik het niet had en desondanks was hij zeer smakelijk met eigen gemaakte puree.

claudiacamu avatar
claudiacamu 30-01-2015

Yumm, heerlijk winters recept!!

meeuw405 avatar
meeuw405 26-01-2015

Jammer van de puree maak je toch lekker vers!!!!

wideciro avatar
wideciro 26-01-2015

Dankjewel voor dit lekkere recept, groetjes, Desiree

Hristina avatar
Hristina 31-10-2012

Hemels lekker!

uitrotterdam avatar
uitrotterdam 23-02-2002

heel erg lekker vond ik dit recept. Vooral omdat iedere hap anders smaakt. tineke

harrieb avatar
harrieb 17-01-2002

Sandra ik ga je zuurkool binnenkort maken.....ik heb nog nooit zuurkool gemaakt, maar zoals jou recept voorschrijft moet hij wel heel lekker zijn. Ik laat je wel weten waneer ik hem heb gemaakt... en hoe we hem vonden. Groetjes Harrie.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten