Dolma
- Arabisch, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Dit is een Irakees recept voor mij gemaakt door een mevrouw uit het AZC te Oosterland
Ingrediënten 6 personen
1 pond fijngesneden rundvlees1 kilo uien in lagen gepeld
1 kilo turkse Tosya rijst
3 paprika's
2 aubergines
2 courgettes
1 bos turkse peterselie
druivenbladeren
1 groot blik tomatenpuree (400 gram)
citroenzout
zonnebloemolie
zout en zwarte peper
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde | Eenheid |
---|---|
Energie | 886,00 kcal |
Koolhydraten | 161,32 g |
Eiwitten | 36,83 g |
Vetten | 6,77 g |
Benodigdheden
1 pan en een grote bak om te mengen
Voorbereiding
Vlees fijnsnijden en afspoelen.
Rijst wassen.
Uien pellen in lagen die gevuld kunnen worden en het binnenste fijnsnijden.
Aubergines uithollen en binnenste fijnsnijden.
Courgettes ook uithollen en binnenste fijnsnijden.
Peterselie fijnsnijden.
1 paprika fijnsnijden en de andere 2 uithollen, kapje eraan laten zitten als een dekseltje.
Bereidingswijze
Meng alle fijngesneden groenten door elkaar. Voeg hier dde rijst en het vlees aan toe en een kop zonnebloemolie en het grootste gedeelte van de tomatenpuree. Maak het geheel op smaak met citroenzout, zwarte peper en zout.
Bedek de bodem van een pan met zonnebloemolie.
Vul eerst de druivenbladeren met een beetje van het mengsel en bedek met deze rolletjes de bodem van de pan. Vul dan de uien en de paprika's en doe deze erbovenop. Vul de courgettes en aubergines en steek ze in elkaar zodat de rijst er niet uit valt. De rest van de uien erbij tot de pan bijna vol is.
Meng heet water met de rest van de tomatenpuree en maak op smaak met citroenzout en zout en vul de pan tot ongeveer tweederde, dek af met een bord en doe de deksel op de pan. Breng dit alles aan de kook en laat in ongeveer 30 minuten gaar worden.
Serveertip
De saus afgieten en apart opdienen. De gevulde groenten op een mooie schaal leggen en eventueel turks brood erbij serveren.