Smulweb.nl maakt gebruik van cookies

Graag houden wij onze website gratis, daarom maken wij gebruik van cookies en vergelijkbare meettechnieken. Hiermee kunnen wij uw instellingen onthouden en de website optimaliseren. Daarnaast kunnen wij voor advertenties een vergoeding ontvangen. Meer over cookies leest u hier.

Om verder te gaan naar de website,
verzoeken wij u om akkoord te geven.

Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik accepteer de cookies
  1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Vispate met kwal

Vispate met kwal

Door: mensaromana

  • Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 17-03-2001

Ingrediënten


100 g gezouten kwal, 400 g graatloze vis, 1 el ansjovispasta, 1 tl gekneusde peper, 1 tl wijnruitzaad, 3 eieren


Verder heb je nodig


De oorspronkelijke Latijnse tekst staat bij de serveertips. De vertaling paste er echter niet meer bij:Een patina van ansjovis zonder ansjovis: Neem filets van geroosterde of gekookte vis en maal hiervan voldoende om de patinapan te vullen die u verkiest. Maal peper en een beetje wijnruit. Giet er voldoende garum bij. Breek eieren en roer deze met een beetje olie door het vismengsel in de patina tot een egaal geheel. Leg de zeekwal er voorzichtig bovenop, zonder deze met de eieren te mengen. Kook het geheel in de stoom om te voorkomen dat de kwal met de eieren mengt. Als het droog geworden is strooit men er gemalen peper over en dient het op. Aan tafel zal niemand weten wat hij eet.


In verschillende gerechten komt kwal (urtica) voor, wat tegenwoordig alleen nog in oosterse landen gegeten wordt. Derhalve is kwal, gedroogd en gezouten, verkrijgbaar in Chinese en Japanse winkels. Voor de kwal gegeten kan worden moet hij eerst enkele dagen worden geweekt onder stromend water. (Plin.N.H.IX-lxviii)

Ontdek meer:

Voorbereiding

Bereidingstijd is exclusief de weektijd van de kwal.

Bereidingswijze

Was de kwal en leg hem enkele dagen te weken.Doe de rest van de ingredienten in de Keukenmachine (of gebruik de staafmixer) en maal tot moes.Beolie een ovenschaal en giet het vismengsel erin. Leg er een laagje kwal bovenop.Plaats de bak in een stomer en stoom gedurende een uur.Dit gerecht is warm of koud te eten.

Serveertip

Oorspronkelijke tekst: "Patina de apua sine apua: Pulpa piscis assi vel elixi minutatim facies ita abundanter, ut patinam qualem voles implere possis. Teres piper et modicum rutae, suffundes liquamen quod satis erit, sic et ova cruda confracta et olei modicum, et commisces in patina *** pulpis ut unum corpus fiat. Desuper leniter compones urticas marinas, ut non *** ovis misceantur. Impones ad vaporem, ut *** ovis ire non possint, et, *** siccaverint, super aspergis piper tritum et inferes. Ad mensam nemo agnoscet quid manducet." (Ap.132)Voor vertaling zie onder 'hulpmiddelen'.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mensaromana
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top